Skip to main content

Οροφή τα 55 δισ. ευρώ για τον κρατικό δανεισμό του 2010

Πότε θα γίνει η πρώτη έκδοση, πού θα απευθύνεται και τι συζητήθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Τον υπέρ πάντων αγώνα, για να μην ξεπεράσει ο κρατικός δανεισμός τα 50 με 55 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα δώσει το 2010 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα όλων των διεργασιών, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών. Και υπ΄ αυτό το πρίσμα πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, λίγο πριν κλείσει το 2009.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ανακοίνωνε τα ονόματα των βασικών διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, για το 2010, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, εκτός λίστας βρέθηκε η HVB, ενώ προστέθηκαν οι UBS και Unicredit.

Το ζητούμενο, πλέον, είναι πότε θα ξεκινήσει ο νέος δανεισμός. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει προς το τέλος του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου. Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη έκδοση του νέου έτους θα γίνει τελικώς σε ευρώ, αν και στον ΟΔΔΗΧ έχουν προετοιμασθεί καταλλήλως, προκειμένου, αν χρειασθεί, να «βγουν» και με δολαριακή έκδοση. Αυτό, πρακτικά, θα συνεπάγεται ότι θα απευθύνεται αποκλειστικά στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Η συνέχεια, λοιπόν, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.