Skip to main content

Περιβαλλοντικό πάρκο το πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά

Το πρώην στρατόπεδο αντί για camp προσφύγων γίνεται πρότυπος πολυχώρος ανακύκλωσης. Τα πάντα έτοιμα για να υποδεχτεί τους πολίτες.

Αντί για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, περιβαλλοντικό πάρκο και μάλιστα το ένα από τα δύο της Ελλάδας. Στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά, τα πάντα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τα οποία αναμένονται στο επόμενο δεκαήμερο.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης θεωρεί προσωπικό στοίχημα την άμεση αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, καθώς είναι κομβικός χώρος για όλο τον Λαγκαδά, με υπερτοπική μάλιστα σημασία (ειδικά με τη χρήση που αποφασίστηκε να έχει).

Έτσι, παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη των εργασιών και οι προετοιμασίες είναι πλέον έτοιμες για τα εγκαίνια. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους, που ο δήμαρχος επιμένει στην ολοκλήρωση του έργου, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Λαγκαδά για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου 32 στρεμμάτων.

«Κασσάνδρες», όπως λένε συνεργάτες του δημάρχου, προεξοφλούσαν επί μακρόν ότι το πρώην στρατόπεδο προορίζεται για την ανέγερση κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Ο Λαγκαδάς δεν έχει και τις καλύτερες εμπειρίες από τέτοιου είδους κέντρα, δεδομένου ότι είχε δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων τότε που το πρόβλημα ήταν σε έξαρση. Και η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών έγινε σε άθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες, όσο και η τοπική κοινωνία. Ποιος δεν θυμάται το κέντρο στα Λαγκαδίκια;



Οι φήμες πλέον σταμάτησαν, καθώς το project Καραγιάννη για την αξιοποίηση του «Μπαρέτη» προχώρησε και μάλιστα, όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, ο χώρος είναι έτοιμος σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση του έργου. Η είσοδος για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» είναι επίσης έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, ενώ έτοιμες είναι και οι εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία παιδιών, μαθητών και άλλων επισκεπτών, προκειμένου να ενημερώνονται για την ανακύκλωση, αλλά και να μάθουν στην πράξη τι είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση.

Ο χώρος όπου θα λειτουργήσει το πρώτο μεγάλο πράσινο οικολογικό πάρκο, και οι πρώτες εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκε και θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώνουν υλικά και να ανταμείβονται για την πράξη τους. Γι' αυτό το σκοπό έχει εγκατασταθεί και το ειδικό μηχάνημα όπου οι πολίτες θα τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και θα έχουν άμεσα την ανταμοιβή τους (εκπτωτικά κουπόνια για αγορές από συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ ή δωρεά των χρημάτων που δικαιούνται για κάποιο κοινωνικό σκοπό). Έτοιμες είναι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας, το αμφιθέατρο για εκδηλώσεις του δήμου, το διαδραστικό σιντριβάνι, το επίσης διαδραστικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής κι ένα μικρό αναψυκτήριο.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια (αυτά θα γίνουν το αργότερο ως τις 15 Δεκεμβρίου) θα ξεκινήσουν και τα έργα της δεύτερης φάσης για τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο, από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».