Skip to main content

Καλαμαριά: Έως το τέλος του έτους το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Κόδρα

Ο εμβληματικός πράσινος χώρος του πρώην στρατοπέδου στην Καλαμαριά κάνει το πρώτο βήμα για να γίνει όπως τον ονειρεύεται η τοπική κοινωνία.

Σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του δήμου Καλαμαριάς για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να πατήσει και να προχωρήσει η ανάπλαση και αξιοποίηση ενός εμβληματικού ελεύθερου και πράσινου δημόσιου χώρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που επί χρόνια έμεινε αναξιοποίητος και εγκαταλειμμένος.

Η νέα δημοτική αρχή επιχείρησε όχι μόνο να τρέξει το σχεδιασμό για την αναγέννηση του χώρου, αλλά προχώρησε και σε παρεμβάσεις καθαρισμού, προστασίας των κτισμάτων και ευπρεπισμού του χώρου, που απέδωσαν καρπούς.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του δήμου Καλαμαριάς, Ναταλία Παντελίδου, επειδή οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι χρονοβόρες, μέχρι τότε οι παρεμβάσεις στο Κόδρα θα συνεχιστούν, καθώς αποτελεί προνομιακό χώρο για όλη την Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι μια σημαντική είδηση για την υλοποίηση του πολυετούς στόχου της αξιοποίησης του Κόδρα, σε όφελος της τοπικής κοινωνίας, με υπερτοπικά μάλιστα χαρακτηριστικά.

Σήμερα, σύμφωνα με την κ. Παντελίδου, εξελίσσεται η φάση της συλλογής των στοιχείων (ρυμοτομίες, τοπογραφικά, ισχύουσα νομοθεσία, διατηρητέα, αλληλογραφία κτλ.), προκειμένου να προχωρήσει μετά η διαβούλευση με τις ομάδες εργασίας.

«Απόφασή μας είναι να πραγματοποιηθεί και μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Κόδρα, καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα για τον δήμο μας. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα τακτοποιήσει την υφιστάμενη κατάσταση», επισήμανε η κ. Παντελίδου.

Μετά το τέλος του Ειδικού Χωρικού, αυτό θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα (υπολογίζεται ότι θα περάσουν περίπου δυο χρόνια για να υπογραφεί), όπου θα «κλειδώσουν» οι χρήσεις στο Κόδρα, θα υπάρχει συγκεκριμένος νομοθετημένος σχεδιασμός, το περίγραμμα της περιοχής μελέτης, η νέα ρυμοτομία και θα τακτοποιεί μια σειρά από ζητήματα, που αποτελούν «αγκάθια» για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πράσινου πνεύμονα της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, με τις στρεβλώσεις ετών έχουν χαραχτεί βάσει ρυμοτομίας δρόμοι που πέφτουν πάνω σε κτήρια, τα οποία στην πορεία των ετών κηρύχθηκαν διατηρητέα...

Όλο αυτό το μπέρδεμα θα αποσαφηνιστεί, ώστε αργότερα να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, να γίνουν μελέτες, να θεσμοθετηθούν μια σειρά από ζητήματα και να αποκτήσει η Καλαμαριά μια «όαση», όπως την επιθυμούν οι πολίτες, που έχουν αγκαλιάσει τον χώρο.