Skip to main content

«Όσα δεν είπε ο Τσίπρας για τη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ»

Άρθρο στη Voria.gr του Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτή της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας του κόμματος.

του Θεόδωρου Καράογλου*

Όταν ένας Πρωθυπουργός αφιερώνει μόλις 459 λέξεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ για να αναφερθεί στα ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, τότε αλήθεια είναι πως δεν έχεις πολλά να περιμένεις….
 
Πόσο μάλλον όταν το βασικό του επιχείρημα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να μας πείσει ότι το ενδιαφέρον του για την πόλη είναι πραγματικό και όχι επικοινωνιακό, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, είναι η λειτουργία του διακοσμητικού κατ’εμέ Πρωθυπουργικού γραφείου εντός του ΥΜΑΘ.

Στο μόνο που αρκέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να ψελλίσει κάτι μισόλογα για τον ΟΑΣΘ, τον ΟΣΕ, τον ΟΛΘ και το Μετρό.  Πέραν τούτου ουδέν…

Κανένα μακρόπνοο σχέδιο εξέλιξης της Θεσσαλονίκης, καμία κουβέντα για την αξιοποίηση των τεράστιων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που διαθέτει αυτή η πόλη, καμία αναφορά στο πως θα πάψει να θεωρείται «πρωτεύουσα» της ανεργίας και θα  καθιερωθεί ως «πρωτεύουσα» καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Η απουσία διορατικότητας για τη συμπρωτεύουσα ήταν εμφανής!
 
Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον εάν ο Πρωθυπουργός μας ανέλυε το σκεπτικό του για τη Ζώνη Καινοτομίας. Τη διετία 2012-2014, ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, είχα τη χαρά να την επανεκκινήσω. Αν και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε έναν φορέα έτοιμο να λειτουργήσει ως σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, εν τούτοις έκτοτε κυριαρχεί η αδράνεια.

Θα ήθελα να ακούσω ακόμη τι σκέφτεται για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Σίνδο, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.
Δεν άκουσα επίσης τίποτα για το πώς θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), το Α-ΤΕΙΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.), με την τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών.

Όπως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Καλοχώρι και καταλήγει στο Δήμο Θερμαϊκού. Η ανάδειξη, αποκατάσταση και αξιοποίησή του μπορεί να προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συγκεκριμένη ακτογραμμή που επισκέφθηκε στα τέλη Μαΐου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, χαρακτηρίζοντάς την «αποκάλυψη» και «θησαυρό» που «σε άλλα μέρη πολλοί θα ήθελαν να έχουν, για να αναπτύξουν». Αν και η συγκεκριμένη περιοχή σήμερα δεν είναι επισκέψιμη, αναμφίβολα μπορεί να γίνει μέσα από αστικές αναπτύξεις που δεν θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της.  

Θέτω τις συγκεκριμένες παραμέτρους στοχευμένα, διότι είμαι σίγουρος ότι στην 83η ΔΕΘ, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ως Πρωθυπουργός, θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός συγκροτημένου κυβερνητικού σχεδίου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Διότι ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Μακεδονία και Θράκη.

Διότι, σε τελική ανάλυση, η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου.

*Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας του κόμματος.