Skip to main content

Όσο εξευμενίζουμε το «τουρκικό θηρίο» τόσο αυτό ξεθαρρεύει

Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν εξέλιξη επεισοδίου στο Αιγαίο, ιδιαιτέρως τώρα. Και αυτό είναι που δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε.

Αν υπήρχαν κάποιοι που πίστεψαν ότι η Τουρκία, στην προσπάθειά της να επουλώσει τα τραύματα που της προκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα (το μοναδικό στην πλούσια ιστορία πραξικοπημάτων της) θα περιορίσει προσωρινώς την επιθετική της πολιτική κατά της Ελλάδας, σίγουρα διαψεύστηκαν, και πολύ γρήγορα μάλιστα.

Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψει η Τουρκία έναν εύκολο στόχο, με πολύ βολικούς και πρόθυμους "αρμοδίους", που δίνουν την ευκαιρία στον Ερντογάν να εξάγει το τεράστιο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί.

Η απειλή που εκτόξευσε ο Τούρκος πρέσβυς στην Αθήνα είναι πρωτοφανής. Και μάλιστα επί υποτιθέμενης απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να δυσαρεστήσει τη Άγκυρα. Φρόντισε όμως ο Κερίμ Ουράς να μας απευθύνει εκβιαστική προειδοποίηση, πως αν δεν συμμορφωθούμε προς τις σουλτανικές υποδείξεις, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες πρόκειται να επιδεινωθούν δραματικά. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους «Αν η Ελλάδα δεν προβεί στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών τότε θα υπάρξει ισχυρό πλήγμα στις διπλωματικές θέσεις των δύο κρατών».

Ο Κερίμ Ουράς κατέδειξε (με εντολή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ή από υπερβάλλοντα ζήλο να φανεί αντικεμαλιστής;) προς την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα, με μία κλασική ενέργεια "δημόσιας διπλωματίας - public diplomacy" (όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος στο liberal), ότι η χώρα του πρόκειται να ασκήσει μεγάλη πίεση προς την Ελλάδα για την έκδοση των στρατιωτικών.

Μας "μάλωσε" μάλιστα, επειδή κατ’ αυτόν «Ήταν λάθος το γεγονός ότι τους δόθηκε άδεια να προσγειωθούν. Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή».

Μετά από λίγο, και αφού προηγήθηκε θόρυβος στα ΜΜΕ, ο Κερίμ Ουράς ακολούθησε την συνήθη μέθοδο, ότι «παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του». Το ζήτημα για μας, δεν είναι μόνον ότι με την άβουλη συμπεριφορά μας έναντι της Τουρκίας δώσαμε το δικαίωμα στους αξιωματούχους της να μας συμπεριφέρονται ως γκιαούρηδες, αλλά και ότι ο Kotzias Walker δεν φρόντισε να τον επαναφέρει στην τάξη δημοσίως, όπως και δημόσιες ήσαν οι δηλώσεις του Ουράς. Είναι πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, μια δημόσια δήλωση να μη απαντάται με επίσης δημόσια αντι-δήλωση.

[Την "παλικαριά" ο ταξιδευτής Κοτζιάς την έδειξε στην Αυστριακή υπουργό που την θεώρησε ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα, και μάλιστα ανακάλεσε και την πρέσβειρά μας από την Βιέννη, για ένα θέμα ήσσονος σημασίας σχετικά με το προαναφερόμενο].

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Υπήρξε και σοβαρότερο ζήτημα, το οποίο δημιούργησαν οι Τούρκοι, προκλητικοί και διαστρεβλώνοντες την πραγματικότητα, ως συνηθίζουν. Κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Ν. Κοτζιάς στην δήλωσή του, επανέλαβε όσα υποστηρίζει επί δεκαετίες η ελληνική πλευρά, ότι αν η Τουρκία επιθυμεί πράγματι την επίλυση του Κυπριακού, μία από τις προϋποθέσεις είναι η αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την Κύπρο. Διαβάστε την απάντηση των Τούρκων:

«Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος, προσδοκούμε από τη γείτονα μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις ατυχείς ανακοινώσεις με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας, με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος».

Μιλάμε για παραλήρημα. Το οποίο μπορεί να εξηγηθεί μόνον από το γεγονός ότι οι Τούρκοι συναισθανόμενοι ότι έχουν περιθωριοποιηθεί πλέον διεθνώς, ότι η Δύση τους αποστρέφεται και τα όνειρά τους να καταστούν παγκόσμια δύναμη έχουν συντριβή "λύνουν το ζωνάρι για καυγά" γνωρίζοντας ότι θα υποχωρήσουμε, όπως και κάναμε, αφού δεν υπήρξε ανταπάντηση.

Το "θηρίο" δεν ηρεμεί με καλοπιάσματα, παρά μόνο με πυγμή. Για να καθησυχάσω πάντως κάποιους, τους συνήθεις που είναι πρόθυμοι για κάθε παραχώρηση και αποδοχή προσβολής της αξιοπρέπειάς μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν με την ησυχία τους κάποιο σίριαλ στην τηλεόραση, δεν χρειάζεται να τρέξουν σε σούπερ-μάρκετ… Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν εξέλιξη επεισοδίου στο Αιγαίο, ιδιαιτέρως τώρα. Και αυτό είναι που δεν εκμεταλλευόμαστε.