Skip to main content

Όσπρια κι έχει ο θεός…

Αγρότες και έμποροι στο Νομό Θεσσαλονίκης δίνουν τα χέρια, για να καλλιεργούν οι πρώτοι όσα θα πουλούν οι δεύτεροι. Η συμφωνία των δυο πλευρών έχει ήδη εφαρμοσθεί σε μικρή κλίμακα ανάμεσα σε συγκεκριμ
Tης Μελίνας Καραπαναγιωτίδου


Αγρότες και έμποροι στο Νομό Θεσσαλονίκης δίνουν τα χέρια, για να καλλιεργούν οι πρώτοι όσα θα πουλούν οι δεύτεροι. Η συμφωνία των δυο πλευρών – η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες - έχει ήδη εφαρμοσθεί σε μικρή κλίμακα ανάμεσα σε συγκεκριμένους παραγωγούς φασολιών και ιδιοκτήτη γνωστής και μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε το νυν συντονιστή του νομαρχιακού έργου και πρώην αντινομάρχη αγροτικών θεμάτων Γιώργου Τσαμασλή να επεκτείνει το project σωτηρίας του αγροτικού κόσμου και σε άλλα…χωράφια.

Έτσι οι παραγωγοί δεν θα σπέρνουν καλαμπόκια και σιτηρά για τα…αζήτητα, αλλά προϊόντα που θα προπληρώνουν και θα βάζουν οι λιανέμποροι στα μαγαζιά τους. Φακές, ρεβίθια, φασόλια κι άλλα όσπρια. Όπως μαθαίνω – οι συμφωνίες δεν θα μένουν στα λόγια ή στις  χειραψίες των δυο πλευρών. Θα υπογράφονται… «εμποροαγροτικά» συμβόλαια, πριν οι σπόροι πέσουν στο χώμα και πριν τα ράφια των παντοπωλείων παντός είδους αδειάσουν, περιμένοντας εισαγωγές φασολιών  από την Τουρκία ή ρεβιθιών από την Ινδία…

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με το deal αυτό ενισχύσει τον – άστα να πάει - ρόλο της ενόψει ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ενώ δικαιολογεί και την ύπαρξη τόσων πολλών εργαζομένων, ως μεσολαβητών με την κεντρική εξουσία από την οποία – όπως έδειξε η ζωή - δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. 

Άλλωστε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης το ίδιο έκανε και πέτυχε – έστω κι αργά - με τη λίμνη Κορώνεια, την οποία σήμερα Δευτέρα επισκέπτεται ο εκπρόσωπος της ΝΔ για το περιβάλλον Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έργο της «ενωτικής τάφρου» των νερών των χειμάρρων…«έκλεψε» σωτήριες ποσότητες από τη γειτονική Βόλβη και έτσι οι βάρκες της περιοχής θα ξαναχρησιμοποιηθούν και θα ξαναβγούν για παραγάδι.

Όμως η ύπαιθρος του Νομού Θεσσαλονίκης θα… «ξεβρομίσει» και για άλλο λόγο. Κτηνοτρόφοι μου είπαν ότι η Νομαρχία κανόνισε με εταιρείες παραγωγής βιοαεριου, οι… κοπριές των μονάδων τους να μαζεύονται και να αξιοποιούνται από εδώ και στο εξής και να μην πετιούνται σε ρέματα, πηγάδια και ποτάμια. 

Δηλαδή ωραία πράγματα. Τα χωράφια μας θα βγάζουν αυτά που θα τρώμε, εμείς οι καταναλωτές θα τα πληρώνουμε φθηνοτερα, οι έμποροι δεν θα κάνουν εισαγωγές, οι μεσάζοντες δεν θα στέλνουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, οι λίμνες θα έχουν νερά (καθαρά) για τις κοντινές και φθηνές βόλτες μας και τα περιττώματα των ζώων δεν θα είναι για πέταμα αλλά για ηλεκτρικό ρεύμα.