Skip to main content

Οστεοπόρωση και άτομα με κινητικές αναπηρίες

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική νόσος, στην οποία παρατηρείται χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού.

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική νόσος, στην οποία παρατηρείται χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού, που οδηγεί σε μειωμένη μηχανική αντοχή των οστών. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αλλά συγχρόνως επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες όπως η δραστηριότητα, η άθληση και η διατροφή. Αποδεδειγμένα η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την οστική μάζα, διατηρεί και βελτιώνει την οστική πυκνότητα και εμποδίζει την εμφάνιση οστεοπόρωσης .

  
Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες έχουν την τάση να αναπτύξουν οστεοπόρωση και διαταραχές της κυκλοφορίας. Χειροτερεύει η ποιότητα ζωής τους και μειώνονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες. Όλοι όσοι έχουν προβλήματα κινητικότητας στα κάτω άκρα, έχουν τοπική οστεοπόρωση.

 

Τα αναπηρικά αμαξίδια

 

 καθώς και άλλα βοηθήματα, εξυπηρετήσουν κάθε άνθρωπο με κινητική αναπηρία. Τους προσφέρουν τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά δραστήριοι, οικονομικά ενεργοί, ανεξάρτητοι, να ζουν αξιοπρεπώς και να είναι η ζωή τους πιο εύκολη. Με τα αγωνιστικής κατηγορίας αναπηρικά αμαξίδια οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν, ακόμη και μετά την απόκτηση αναπηρίας.


Η συμμετοχή σε άθληση των ατόμων με αναπηρίες. αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως, αλλά και η ανεξαρτησία τους. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από Ιάπωνες επιστήμονες αναφέρετε ότι όσο αυξάνεται ο χρόνος από τον τραυματισμό, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της οστικής πυκνότητας, συνεπώς μεγαλύτερη η οστεοπόρωση στα κάτω άκρα.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι όσο νωρίτερα μετά τον τραυματισμό επανενταχθούν σε αθλητικές δραστηριότητες, τόσο μεγαλύτερες τιμές οστικής πυκνότητας θα αναπτύξουν.

( Λυρτζής Γ. Χρήστος Ιατρός Ορθοπαιδικής )