Skip to main content

Οι γκουρού των αγορών και η επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας

Οι πρώτες εντυπώσεις δημιουργούν κλίμα ευφορίας ιδίως στις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το δείπνο ήταν «κλειστό», σε κλαμπ της Νέας Υόρκης. Οι προσκεκλημένοι ήταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ονόματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η ατζέντα της συνάντησης; Η πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ. Θέμα με άμεσο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Τζον Πόλσον, ο οποίος ανέπτυξε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ. Οι πρώτες εντυπώσεις δημιουργούν κλίμα ευφορίας ιδίως στις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι Μπάιρον Βίεν, Vice-Chairman της Blackstone, και ο Γιάκομπ Φρένκελ, Chairman JP Morgan Chase International, ανέλυσαν τις παραμέτρους που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις επενδύσεις. Εστίασαν κυρίως στην πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, στους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2017 και το 2018, αλλά και στη σχέση δολαρίου με ευρώ και γιεν και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Columbia, Τζέφρι Σακς, εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για τον προστατευτισμό της κυβερνήσεως Τραμπ.

Ο Τζορτζ Σόρος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ανέπτυξαν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης – και τη σωτηρία της ίδιας της Ε.Ε. Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι αναφέρθηκε στις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και ο Μάρτιν Ίντικ, πρόεδρος του Brookings Institution της Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι πιθανώς πορευόμαστε από μια θνησιγενή Pax Americana προς μια Pax Sinica.