Skip to main content

Ο «χρόνος» Μητσοτάκη και πώς άδειασε τον χρόνο «ΠΑΣΟΚ»

Το σύγχρονο time management έχει ξεπεράσει και έχει αδειάσει όλες τις παλαιολιθικές αντιλήψεις περί «χρόνου ΠΑΣΟΚ», με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές.

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά τι είχε ζητήσει από τον πρώτο μήνα της πρωθυπουργίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους συνεργάτες του; Να του κανονίσουν τη συμμετοχή του στο επόμενο συνέδριο του Νταβός, τον ...Ιανουάριο. Είναι τόσο «προγραμματισμένος»; Είναι, απαντούν μονολεκτικά όσοι τον ζουν σε καθημερινή βάση στο Μαξίμου. Αλλά είναι αυτό τόσο σοβαρό θέμα;

Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς. Είναι, θα απαντήσει ο «Τειρεσίας». Κι αυτό, όχι γιατί αξιολογεί έτσι τις όποιες ικανότητες του Μητσοτάκη (δεν είναι του παρόντος), αλλά διότι από κάποια στιγμή και μετά, αυτό που πρέπει να καταλάβει το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας είναι πως η διαχείριση του χρόνου είναι τόσο σημαντικό ζήτημα στον σύγχρονο κόσμο, που μπορεί να τινάξει στον αέρα μια χώρα.

Το σύγχρονο time management έχει ξεπεράσει και έχει αδειάσει (ή αν θέλετε, ξεράσει...) όλες τις παλαιολιθικές αντιλήψεις περί «χρόνου ΠΑΣΟΚ», με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Το παράδοξο είναι ότι το δόγμα αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν φροντίσει να αντιγράψουν (και) το συγκεκριμένο αξίωμα. Το αποτέλεσμα ήταν προθεσμίες να χάνονται, συνεδριάσεις να απορρυθμίζονται, αποφάσεις να καθυστερούν και γενικότερα να βγαίνει προς τα έξω μια τριτοκοσμική εικόνα. Σε μια εποχή που το ωρολόγιο πρόγραμμα των ξένων πολιτικών ξεκινά από τις 6 το πρωί.

Παρένθεση: Όταν είχε έρθει στην Αθήνα η Κοντολίζα Ράις, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, είχε ζητήσει κατ εξαίρεση το γυμναστήριο του Χίλτον να ανοίξει στις 6 το πρωί, για να κάνει την πρωινή της γυμναστική. Όπως μάθαμε αργότερα, το καθημερινό της εγερτήριο ήταν στις 5.30 το πρωί. Εκανε ένα πρώτο τσεκ των e-mails, ακολουθούσε μια ώρα γυμναστήριο και κάπως έτσι ξεκίναγε η μέρα της.

Παρένθεση 1: Στην Ελλάδα, σήμερα, υπάρχει επιτελείο μεγάλου κόμματος που δεν κατάφερε να συνεδριάσει πριν τις 10 το πρωί, στο πλαίσιο του «πρωινού καφέ», επειδή βασικά στελέχη του δεν μπορούσαν να φτάσουν στον προκαθορισμένο χώρο πριν τις ...12 το μεσημέρι. Και κάπως έτσι, ο πρωινός καφές έγινε μεσημεριανός και δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να γίνει και απογευματινός.

Μα, θα πει κανείς, παίζει ρόλο τι ώρα ξεκινά κανείς τη μέρα του; Για τον Τειρεσία, η απάντηση είναι αυτονόητη: Ναι. Και είναι από τα λίγα πράγματα για τα οποία «δεν το συζητά». Γι αυτό και στέκεται ιδιαίτερα στην πληροφορία ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε να του τσεκάρουν από τον Ιούλιο τη συμμετοχή του στο Νταβός του Ιανουαρίου.