Skip to main content

Όταν η παγκοσμιοποίηση πιάνει... στα ελληνικά λιμάνια

Η κλασσική διεθνής διπλωματία έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί τα τελευταία 20-25 χρόνια - Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας.

Πόσο έχει αλλάξει τα γεωστρατηγικά παιχνίδια η παγκοσμιοποίηση και το άνοιγμα των συνόρων; Δραματικά, είναι η απάντηση. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η κλασσική διεθνής διπλωματία να έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί τα τελευταία 20 - 25 χρόνια, η οικονομική διπλωματία να έχει πάρει κι εδώ το πάνω χέρι, ενώ μια απλή αποκρατικοποίηση σε μια άκρη του κόσμου να απειλεί να αλλάξει τις γεωστρατηγικές κι επιχειρηματικές ισορροπίες.  

Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μιας περιφερειακής, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, υποδομής, μέχρι πρότινος. Σήμερα για την τελική κατάληξη της διαδικασίας πώλησής του, ενδιαφέρονται άμεσα αμερικανοί και ρώσοι, για πολλούς λόγους, οι σημαντικότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με δυο παράγοντες και συγκεκριμένα:  

Α) Το συγκεκριμένο λιμάνι θεωρείται κομβικό για τον έλεγχο των ενεργειακών αγωγών της ευρύτερης περιοχής, καθώς εκεί τέμνονται, χωρίς ίχνος υπερβολής, η ανατολή με την δύση. Κι εν πολλοίς, από την έκβαση του διαγωνισμού θα επηρεασθεί η ενεργειακή αποσύνδεση της ΕΕ από την Ρωσία. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με την Ουάσινγκτον.

Β) Το συγκεκριμένο λιμάνι βρίσκεται στο στόμιο των Βαλκανίων, που εκ των πραγμάτων θεωρούνται κρίσιμα, ως προς τον έλεγχο τους, για τη γεωπολιτική έκβαση της ΝΑ Ευρώπης, στο σύνολό της. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν εκεί ακόμα και βάση ελικοπτέρων.  

Γι αυτό κι όλοι οι ενδιαφερόμενοι «παίκτες», εκεί γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η φάση της προαξιολόγησης των υποψηφίων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως επίσης και στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας. Και για τα τρία, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη και κρισιμότερη φάση των διαγωνισμών, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες, αν όλα πάνε καλά, και στις τρεις περιπτώσεις θα κατατεθούν προς το τέλος του χρόνου.  

Και τότε θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νικητής και ποιοι οι ηττημένοι. Και θα καταλάβουμε ποιος θα αποκτήσει το πάνω χέρι για όλα τα παραπάνω. Διότι η Αλεξανδρούπολη απέχει «δυο βήματα» από την Καβάλα, ενώ μετά τη κατασκευή της νέας Εγνατίας, η απόσταση από την Ηγουμενίτσα, σχεδόν, έχει εκμηδενισθεί...