Skip to main content

Όταν το καμπανάκι για τη Ρώμη κόβει την ανάσα της Αθήνας

Το τελευταίο καμπανάκι που χτύπησε ήταν μετά την προειδοποίηση ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει το το όριο του 3%.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι αγορές τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Ιταλίας. Και φοβούνται για τις ...επόμενες. Βασική αιτία της ανησυχίας είναι η οικονομία της γειτονικής χώρας και ο φόβος μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης που ποτέ στην πραγματικότητα δεν αποκλείσθηκε. Τα μηνύματα που έρχονται από τη Ρώμη, σε σχεδόν καθημερινή βάση, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι, γεγονός που εντείνει έτι περαιτέρω τον προβληματισμό, όχι μόνο στην ιταλική πρωτεύουσα, αλλά και στις Βρυξέλλες, όπως και στην Αθήνα, που φοβάται για τις επιπτώσεις μιας αρνητικής εξέλιξης «απέναντι».

Το τελευταίο καμπανάκι που χτύπησε ήταν μετά την προειδοποίηση ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει το ερχόμενο έτος το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η ΕΕ, ώστε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές η εκεί κυβέρνηση. Αυτό υπό όρους θα σηματοδοτούσε ένα πιθανό κραχ. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που φτάνουν από την ιταλική κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, παραδέχεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το όριο του 3%), αλλά αφήνει κι ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κρατικοποίηση των αυτοκινητόδρομων με διόδια

Αν κι αυτό το τελευταίο μέτρο σχετίζεται με την εθνική καταστροφή που έπληξε πρόσφατα την Ιταλία, όταν κατέρρευσε η γέφυρα στη Γένοβα, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε ένα κομφούζιο και μια σύγχυση ως προς τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της. Κι επειδή τα μηνύματα που λαμβάνει από τη Ρώμη είναι αντικρουόμενα, ανησυχεί. Και μαζί ανησυχεί και η Αθήνα και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, που αντιλαμβάνονται ότι έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.