Skip to main content

Πού θα κριθεί το πιο κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ η γενικότερη τάση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης

Στον ρυθμό ανόδου της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα κριθεί σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το στοίχημα της επόμενης μέρας για τη χώρα. Γιατί από την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη θα κριθούν όλοι οι επιμέρους, ενώ θα κερδηθεί ή θα χαθεί και το πιο κρίσιμο στοίχημα της χώρας: η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021. Κοινή είναι η εκτίμηση πάντως, από ξένους αναλυτές κυρίως, ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να σημειώσει το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει ακόμα και σε «σκληρούς» οίκους όπως η Moody's που υποστηρίζει κάτι ανάλογο σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, σημασία πρέπει να δοθεί στον όρο «δυνητική». Γιατί, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να παραμείνει η οικονομία με την πιο αργή ανάπτυξη στην περιοχή της Ε.Ε. αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το γενικότερο κλίμα πάντως δεν είναι ακριβώς εύκρατο. Κι αυτό γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ η γενικότερη τάση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020.

Αυτή η εξέλιξη, θα προκαλέσει πρόσθετα εμπόδια σε όσες οικονομίες βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία. Τέλος, να σημειωθεί ότι η χαμηλή ανάπτυξη κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες στα πιθανά σοκ, αν και για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα δείχνει να μην έχει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο. Το γεγονός άλλωστε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κάνουν ένα τρελό ράλι το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικό αυτού του κλίματος.