Skip to main content

Όταν η τρόικα παραδέχεται ότι ...απέτυχε με την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου ότι το παιχνίδι στην Ελλάδα χάνεται στο επίπεδο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι έχουν αποτύχει σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια, που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Κι όσα προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, ήταν αποδεικτικά κι ενδεικτικά της κατάστασης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι το παιχνίδι στην Ελλάδα χάνεται στο επίπεδο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Παραδέχθηκε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έγιναν ελάχιστα πράγματα για την αναδιάρθρωση του και το αποτέλεσμα αυτής της αποτυχίας «μετριέται» σήμερα στην πράξη.

Το κακό είναι πως ελάχιστα πράγματα προγραμματίζεται να γίνουν και κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Κι αυτό γιατί, οι Γερμανοί ειδικοί, που επρόκειτο να έλθουν με αυτή την αποστολή στη χώρα μας, ανέβαλαν γι αργότερα το ταξίδι τους, φοβούμενοι τις ελληνικές αντιδράσεις. Όπερ σημαίνει ότι μετατίθεται για αργότερα και η κανονική είσπραξη των εσόδων, με ό,τι κάτι τέτοιο βεβαίως συνεπάγεται για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.