Skip to main content

Όταν το Βερολίνο «ευχαριστεί πολύ» την Αθήνα αλλά η ΕΚΤ ανησυχεί...

Πηγές της Voria αναφέρουν ότι στη γερμανική πρωτεύουσα αισθάνονται ανακουφισμένοι από την απόφαση της Αθήνας να μην δεχθεί προληπτική γραμμή πίστωσης.
Με ανακούφιση αντιμετωπίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, το Βερολίνο την απόφαση της Αθήνας να μην δεχθεί προληπτική γραμμή πίστωσης, έστω και συγκαλυμμένη. Στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως μεταφέρουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές της Voria.gr, αισθάνονται ανακουφισμένοι από αυτή την εξέλιξη, για έναν και μοναδικό λόγο:
 
Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειασθεί να ζητήσει από την Μπούντεσταγκ άδεια για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, ακόμα και με τη λογική του... «αν ποτέ χρειαστεί». Αρα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας δεν θα αναγκασθεί να περάσει νέους κραδασμούς, για χάρη της χώρας μας, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τα μεγαλύτερα βορειοευρωπαϊκά κοινοβούλια. Συνεπώς, αποφεύγονται μια σειρά από κυβερνητικές κρίσεις που αλλιώς θα ήταν περίπου δεδομένες.
 
Αυτός βεβαίως που ανησυχεί πολύ γι αυτή την εξέλιξη είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ) . Τι φοβάται; Την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών. Διότι, οι τελευταίες, χωρίς waver, θα πρέπει να αναζητήσουν εκτός προστατευμένου περιβάλλοντος φθηνό χρήμα, χωρίς κανείς να μπορεί να τις εγγυηθεί το αποτέλεσμα.
 
Οι Γερμανοί ωστόσο θα ήθελαν και κάτι άλλο, συνδυαστικά με τα παραπάνω: Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και συμβολικά, από πλευράς κεφαλαίων, για πολλούς λόγους. Κυρίως για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει στην πραγματικότητα μόνο υπό τη σκιά του Ταμείου. Είναι προφανές ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη στους Γερμανούς...