Skip to main content

ΟΤΟΕ: Αιτία πολέμου οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας για τις απολύσεις 24 εργαζομένων - Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, λέει η τράπεζα.

Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), προκάλεσαν οι απολύσεις 24 εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς του πρώην τμήματος RBU, που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων. 

Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, τους οποίους αυτή αφορά αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις». 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  «οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ. Με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης».

«Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων  και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις» προσθέτει η ΟΤΟΕ και προαναγγέλλει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, από τα οποία θα ζητήσει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος καθώς και «πόλεμο με κάθε μέσο».

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ εξάντλησε όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού για να αποφευθεί αυτή η εξέλιξη.

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας. Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πειραιώς.