Skip to main content

Ουάσινγκτον: Στήριξη σε East Med - Ανησυχία για τουρκικές προκλήσεις

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία για τον East Med και επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις.

Την υποστήριξή της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις εκφράζει η Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με γραπτή δήλωσή του στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, επέκρινε τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ΑΝΤ1 για το πώς σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε γραπτώς:

«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».