Skip to main content

Ουάσινγκτον: Τα τουρκικά αιτήματα για μαχητικά εκτός της συμφωνίας με Σουηδία-Φινλανδία

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία

Τη συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδίας και Φινλανδία, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισε η Ουάσινγκτον, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματά της για προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη έμειναν εκτός της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει "ισχυρή ώθηση" στην ενότητα της Δύσης.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει "μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια".
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70, ενώ ζητά και αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη. Ωστόσο, το κλίμα στο Κογκρέσο για τη γείτονα δεν είναι ευνοϊκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ