Skip to main content

Ουκρανία: Σε εξέλιξη τα δημοψηφίσματα- Διεθνής καταδίκη

Οι ψηφοφορίες διεξάγονται σε διάστημα πέντε ημερών, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό την πλήρη ή μερική κατοχή των ρωσικών δυνάμεων: Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά και Χερσώνα και Ζαπορίζια στα νότια. Σύμφωνα με την τοπική διοίκηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, οι ψηφοφορίες διεξάγονται σε διάστημα πέντε ημερών, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, ένοπλοι στρατιώτες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα στα κατεχόμενα μέρη της χώρας για να συγκεντρώσουν ψήφους. Η ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα είναι για «ασφάλεια», αναφέρουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η με φυσική παρουσία ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στις 27 Σεπτεμβρίου», ανέφερε το Tass. «Τις υπόλοιπες ημέρες θα οργανωθεί ψηφοφορία σε κοινότητες και από πόρτα σε πόρτα».

Πώς σχολιάζει το Κίεβο

Το Κίεβο καταδίκασε κατηγορηματικά τις ψηφοφορίες. Την Παρασκευή, στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να καταδικάσει αυτά τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτήρισε.«Ο κόσμος θα αντιδράσει με την μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευδο-δημοψηφίσματα" και αυτά "θα καταδικαστούν κατηγορηματικά», υπογράμμισε.

Διεθνής καταδίκη

Απηχώντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ "θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία" αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.

«Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει πολλές δέσμες οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων στις ρωσικές αρχές.

Παράλληλα σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι χώρες της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) κάλεσαν "όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα", τα οποία συνιστούν "πλάνη" και "δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα".

Χωρίς να προχωρήσει στην καταδίκη των δημοψηφισμάτων, η Κίνα, ο πιο στενός εταίρος της Μόσχας, ζήτησε από την πλευρά της τον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».