Skip to main content

Η Ουκρανία επιβάλλει κυρώσεις σε 2.500 Ρώσους, ανάμεσά τους και ο Ιβάν Σαββίδης

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ και αναμένεται να ζητήσει την υιοθέτηση αυτών των περιοριστικών μέτρων

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, λουκέτο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και απαγόρευση επενδύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ των αυστηρών οικονομικών, κυρίως, κυρώσεων που επιβάλλει η Ουκρανία σε 2.500 Ρώσους επιχειρηματίες και τραπεζίτες τους οποίους θεωρεί ανθρώπους του Bλάντιμιρ Πούτιν.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, οι κυρώσεις για τον οποίον είναι 10ετούς διάρκειας.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένκι με την οποία εφαρμόζεται η εισήγηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου. Η είδηση αναμεταδόθηκε και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τα οποία συμπληρώνουν ότι η απόφαση για κυρώσεις αφορά σε 2.507 φυσικά πρόσωπα και 1.374 νομικά πρόσωπα.

Εστιάζουν ακόμη στο ότι, σύμφωνα με τα διατάγματα που υπεγράφησαν, ζητήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κυρώσεων και να θέσει το θέμα της θέσπισης παρόμοιων περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων βρίσκονται στην ουκρανική λίστα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ονομάτων των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, εκτός από αυτό του Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, Αλίσερ Ουσμάνοφ, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, και η Γιεκατερίνα Τιχόνοβα, κόρη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, στρατιωτικό προσωπικό και ρωσικά νομικά πρόσωπα.

Δείτε εδώ το έγγραφο για τις κυρώσεις αυτές, απόφαση που τίθεται σε ισχύ με το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2022 αριθμ. 727/2022.