Skip to main content

Ουκρανία: Το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία και ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

Την ώρα που ο Ζελένσκι λέει ότι μετά την Ουκρανία θα υπάρξουν και άλλοι στόχοι για τη Ρωσία, πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για τη Μολδαβία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να διαμηνύει, εν είδει προειδοποίησης, ότι εάν η Ουκρανία ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους «φίλους» της ρωσικής πλευράς, ο Ζελένσκι «υπερβάλλει» και «κινδυνολογεί» σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την πλευρά της Δύσης.

Ένας Ρώσος εν ενεργεία στρατιωτικός ωστόσο, ο υποστράτηγος Rustam Minnekaev, ήρθε να επιβεβαιώσει, μέσα από δηλώσεις του που αναπαρήχθησαν από τα ρωσικά μίντια, ακριβώς αυτές τις προειδοποιήσεις του Ζελένσκι περί επαπειλούμενων ρωσικών επιθέσεων και σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Ο Minnekaev παρουσιάστηκε να δηλώνει, πιο συγκεκριμένα, πως η Ρωσία θέλει τώρα να αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) αλλά και της νότιας, και από εκεί έπειτα να περάσει στην Υπερδνειστερία όπως ονομάζεται η de-facto αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, μια περιοχή στην οποία επίσης «κυριαρχεί» το φιλορωσικό αυτονομιστικό στοιχείο.

Η Υπερδνειστερία στηρίζεται από τη Μόσχα (με δωρεάν φυσικό αέριο, συνταξιοδοτικές/προνοιακές παροχές κ.ά.), ενώ εκεί βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα και ρωσικά στρατεύματα τα οποία η Μόσχα ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις» («peacekeepers»). Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι καμία χώρα, ούτε καν η Ρωσία, δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη συγκεκριμένη περιοχή ως «ανεξάρτητη».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία και ο ρόλος της Υπερδνειστερίας-1

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Rustam Minnekaev, οι Αρχές της Μολδαβίας κάλεσαν τον Ρώσο πρέσβη για να του εκφράσουν τη «βαθιά» τους «ανησυχία» και να ζητήσουν εξηγήσεις.

Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, εκτιμούν πως δεν φαίνεται πιθανό, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα, οι ρωσικές δυνάμεις να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας στη ανατολική Μολδαβία. Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να καταλάβουν πόλεις της νοτιοδυτικής Ουκρανίας όπως για παράδειγμα την Οδησσό, πράγμα στο οποίο έχουν όμως ήδη αποτύχει.

Παράλληλα, εκτιμάται πως θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ρώσους να προχωρήσουν σε νέα τέτοιου τύπου επεκτατικά ανοίγματα στον ουκρανικό νότο, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά (Ντονμπάς).

Η Κλερ Πάρκερ της Washington Post υποστηρίζει, επιπλέον, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις ακόμη και από την πλευρά του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας που δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ήθελε τώρα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, «κολλημένοι» σε ένα σοβιετικού τύπου παρελθόν, μέσα σε συνθήκες ανελευθερίας και με την εταιρεία «Sheriff» να ελέγχει ως μονοπώλιο σχεδόν τα πάντα, ενώ εκεί είναι εγκατεστημένοι και περίπου 1.500 Ρώσοι «peacekeepers».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί έχουν βρει πλέον καταφύγιο και περίπου 27.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ μεταξύ των μονίμων κατοίκων της Υπερδνειστερίας υπάρχουν και σχεδόν 100.000 άτομα που έχουν ουκρανική υπηκοότητα.

Τα σενάρια που θέλουν την εν λόγω περιοχή να «συνδέεται» κάποια στιγμή επισήμως με τη Ρωσία δεν είναι νέα. Αντιθέτως, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας ωστόσο, δεν έχει μεγάλη στρατηγική αξία για τη Μόσχα, όπως σημειώνει ο Anton Barbashin της επιθεώρησης Riddle, μιλώντας στην Washington Post. Αντιθέτως, μια κρίση εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα και στην σχέση της Μόσχας με τη Μολδαβία, μια χώρα που έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Καθημερινή/The Wasington Post