Skip to main content

Ουγγαρία-κορωνοϊός: Διαδήλωση κατά των μέτρων στη Βουδαπέστη

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί.

Υπάλληλοι εστιατορίων είναι μεταξύ των εκατοντάδων διαδηλωτών κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Βουδαπέστης, ενώ τουλάχιστον 100 εστιατόρια σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου παρότι η ουγγρική κυβέρνηση απειλεί με αυστηρά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα αν ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού μειωθεί δραματικά ή αν μεγάλος αριθμός των πολιτών εμβολιαστεί.

Η Ουγγαρία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του κινεζικού της εταιρείας Sinopharm.

Στα ισχύοντα μέτρα λοκντάουν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και το κλείσιμο Γυμνασίων, Λυκείων, εστιατορίων και καφέ παρά μόνο για την αγορά γευμάτων.

"Αρκετά με τις μαζικές καταστροφές των επιχειρήσεων", έγραψαν οι διοργανωτές της διαδήλωσης στο Facebook.

Η Ουγγαρία με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει συνολικά 367.586 κρούσματα κορονοϊού και 12.524 θανάτους.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά πάνω από 3.500 ασθενείς παραμένουν σε νοσηλεία.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, αλλά παραβίασαν τους κανονισμούς που απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις και έτσι η αστυνομία τους ζητούσε έγγραφα.

Οι διοργανωτές είπαν ότι πολύ περισσότερα από 100 εστιατόρια ανά την Ουγγαρία έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία για να ανοίξουν και πάλι αύριο παρότι η κυβέρνηση αύξησε, με χθεσινό διάταγμα, το πρόστιμο που προβλέπεται.

Τα εστιατόρια που δέχονται πελάτες αντιμετωπίζουν σήμερα πρόστιμο περίπου 14.000 ευρώ και κινδυνεύουν με υποχρεωτικό κλείσιμο για ένα εξάμηνο.

Την Παρασκευή ο Ορμπάν είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι "άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν αν δεν μπορέσουμε να αντέξουμε τους περιορισμούς για μερικές ακόμη εβδομάδες...Δεν είναι λύση αν βγει έξω ο κόσμος και παραβιάσει τα μέτρα".