Skip to main content

«Ουρά» 164 επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη για το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Σοβαρό πλήγμα στον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλονίκης, με επιπτώσεις και στον τομέα της απασχόλησης, προκαλεί η οικονομική κρίση, που έχει ήδη σπρώξει 164 επιχειρήσεις του νομού, στο να αναζητήσουν κατα
Πολύ χειρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται η κατάσταση στον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις που έχουν φθάσει στο «χείλος του γκρεμού» και παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή αναζητώντας μια «χείρα βοηθείας» στο νέο πτωχευτικό κώδικα, αυξάνουν εκθετικά και αγγίζουν τόσο τη μεταποίηση όσο και το εμπόριο.

Τα στατιστικά δεδομένα συνιστούν ένα ισχυρό καμπανάκι κινδύνου για την τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή, που απειλείται από την εκτίναξη της ανεργίας συνεπεία των επιπτώσεων της κρίση. Ήδη σε κάτι λιγότερο από 15 μήνες, πάνω από 160 επιχειρήσεις «διάβηκαν» το κατώφλι του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και κατάθεσαν την αίτηση υπαγωγής στο επίμαχο άρθρο 99, με σκοπό να προλάβουν την αναστολή εκτέλεσης τυχόν μέτρων σε βάρος τους και ταυτόχρονα να αποπειραθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τρίτους και προς τραπεζικά ιδρύματα.

Το μεγάλο «μπάμ», βέβαια, όσον αφορά στην προσπάθεια αναζήτησης ομπρέλας προστασίας εκ μέρους των «στριμωγμένων» επιχειρήσεων, καταγράφεται το 2009, όταν η «σκιά» της διεθνούς κρίσης είχε αρχίσει να πέφτει βαριά πάνω από την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα κατά την περσινή χρονιά υποβλήθηκαν συνολικά 134 αιτήματα υπαγωγής στο άρθρο 99, από μόλις 3 σε ολόκληρο το 2008 (θυμίζουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε να γίνεται αισθητή από το Σεπτέμβριο του 2008), σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) της πόλης μας.

Με… σπινιάρισμα, ωστόσο, έχει αρχίσει και το τρέχον έτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μόλις περίπου 70 ημέρες του 2010, μέχρι και την 10η Μαρτίου, δηλαδή, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παραλήφθηκαν άλλες 27 αιτήσεις για αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα. Η διαδικασία, πάντως, είναι επίπονη, χρονοβόρα και σε ορισμένες περιπτώσεις με όχι την επιδιωκόμενη κατάληξη. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το γεγονός ότι μέχρι και τώρα, από τις συνολικά 164 υποβληθείσες αιτήσεις (το 2008, το 2009 και τους πρώτους 2,5 μήνες του 2010) έχουν εξεταστεί μόνο 70 και από αυτές δεκτές έχουν γίνει οι 67, ενώ 3 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Για τις υπόλοιπες 94 αιτήσεις, που εκκρεμούν αυτή την περίοδο στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν αποφανθεί το δικαστήριο για την τύχη τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, πάντως, είχε προβλέψει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη και σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για «καθόλου ευχάριστο κλίμα» στις τάξεις της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, εκτιμώντας ότι «τους επόμενους λίγους μήνες θα δούμε πολύ δυσάρεστα πράγματα στις μεταποιητικές και τις εμπορικές επιχειρήσεις». Παράλληλα είχε τονίσει και την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, μέσα από το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο και τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιφέρεια.

Επειδή όμως, το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις το ΕΒΕΘ, κατά πληροφορίες της Voria.gr, προετοιμάζει ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του, στις αρχές Μαίου, με σκοπό να δώσει λεπτομέρειες για το τι ισχύει με το νέο πτωχευτικό κώδικα και πώς θα γίνει σωστή χρήση του, διότι υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσουμε σε ένα φαινόμενο στο οποίο κάποιοι επιτήδειοι θα επιδιώξουν απλώς να μην πληρώσουν τα χρέη τους.