Skip to main content

Φτωχομάνα στις τιμές των ξενοδοχείων η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας άγνωστος διεθνώς προορισμός και φθηνότερος κατά 50% από ολόκληρη τη χώρα όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Μόλις 53 ευρώ ήταν το 2018 το έσοδο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ανά διαθέσιμο δωμάτιο, το λεγόμενο RevPAR, όταν πανελλαδικά το συγκεκριμένο ποσό ανέχεται στα 109 ευρώ και σε ο, τι αφορά την Αθήνα στα 97 ευρώ για το κέντρο της πόλης και στα 93 ευρώ για τα περίχωρα.

Τα παραπάνω ανέφερε η Sarah Duignan, director of clients relationships της εταιρείας ανάλυσης ξενοδοχειακών δεδομένων STR, που με έδρα τις ΗΠΑ αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κατά την ομιλία της στην εσπερίδα με θέμα "Tourism of Tomorrow", που πραγματοποίησε το αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Duignan, το RevPAR στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κινήθηκε πτωτικά από το 2012 έως και τα μέσα του 2014 όταν και ξεκίνησε ανοδική πορεία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, είναι, ωστόσο, χαμηλότερη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

Εάν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ανήλθαν το 2018 σε περίπου 70% (+0,6% σε σχέση με το 2017), όσο περίπου δηλαδή και στην Αθήνα (76,4%), φαίνεται ότι το ξενοδοχειακό προϊόν της πόλης πωλείται στη μισή τιμή.

Άλλωστε, η κ. Duignan, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν άγνωστο διεθνώς προορισμό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της πόλης με κορυφαίους προορισμούς διεθνώς.

Είναι ενδεικτικό ότι, η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ανήλθε το 2018 στα 75,4 ευρώ (+5,6% σε σχέση με το 2017), όταν στην Αθήνα άγγιξε τα 126,5 ευρώ (+11,5%).