Skip to main content

Ουρές μέχρι και 7 χλμ. στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτο)

Πρώτη μέρα εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα και δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές φορτηγών και ΙΧ.

Ουρές που φτάνουν μέχρι και τα επτά χιλιόμετρα για τα φορτηγά, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία και για τους οδηγούς ΙΧ σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα, καθώς είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για ενδελεχή έλεγχο των συνόρων όλων των χωρών της ΕΕ, με δική τους ευθύνη.

Η οδηγία, που άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα υποχρεώνει τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές να κάνουν έλεγχο όσων περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, εισέρχονται και εξέρχονται από ευρωπαϊκό έδαφος.

Η οδηγία δεν καταργεί τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της συγκεκριμένης συνθήκης, με αποτέλεσμα σήμερα από το πρωί οι εκτεταμένοι και εξονυχιστικοί έλεγχοι στις ταυτότητες τόσο όσων έρχονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, όσο και εκείνων που ακολουθούν την αντίθετη πορεία να έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των διερχομένων.

Όπως τόνισαν εργαζόμενοι στο τελωνείο Προμαχώνα, στη Voria.gr, πρόκειται για νέα οδηγία της ΕΕ, η οποία αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα και δεν υπάρχει ενημέρωση μέχρι πότε θα πρέπει να γίνονται αυτοί οι εξονυχιστικοί έλεγχοι. «Όλα τα οχήματα έχουν σχηματίσει ουρές, τόσο τα φορτηγά, όσο και τα ΙΧ, με μεγαλύτερο πρόβλημα στα φορτηγά. Ουρές υπάρχουν στα ελληνικά σύνορα τόσο για την έξοδο, όσο και για την είσοδο από τη Βουλγαρία. Κάθε χώρα, με βάση την οδηγία, οφείλει να ελέγχει τα σύνορά της για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Ταλαιπωρία είναι αναπόφευκτο να υπάρξει στα ελληνικά σύνορα και στις δυο κατευθύνσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στη βουλγαρική πλευρά», επισήμαναν στη Voria.gr.

Πάντως, οι διαμαρτυρίες Ελλήνων και Βούλγαρων για την πολύωρη αναμονή είναι έντονες, ενώ κανείς δεν επιβεβαιώνει (ούτε και διαψεύδει) ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία είναι στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα, για λόγους ασφάλειας (τρομοκρατία).