Skip to main content

Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές χωρίς απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αν θέλει κάτι να αλλάξει στην κυβέρνηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η υπουργική δομή που θα αναλάβει τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Ο ανασχηματισμός, τελικώς, μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα. Όλα δείχνουν πως αν στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουλίου δεν υπάρξει οριστική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα έχει λόγο να γίνει. Αν θέλει κάτι να αλλάξει στην κυβέρνησή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η υπουργική δομή που θα αναλάβει τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν από την ΕΕ. Αλλιώς, δεν επείγεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δημιουργήσει ήδη μια «άτυπη επιτροπή πακέτου», υπό τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Αλ. Πατέλη, προς το παρόν, η οποία: α) παρέλαβε τις κατ' αρχήν προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη β) μελετά τις προβλέψεις της και γ) στη βάση τους θα ετοιμάσει τα πρώτα προγράμματα – γέφυρα, που θα υλοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Από τα παραπάνω, προκύπτει μια βιασύνη, η οποία, ωστόσο, έχει λόγο. Όλα δείχνουν ότι η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι συμβιβαστικά τριετής (2021 – 2023) και όχι τετραετής (που θέλουν οι νοτιοευρωπαίοι) ή διετής (που επιμένουν οι βοριοευρωπαίοι). Το Μαξίμου, λοιπόν, θέλει να αξιοποιήσει και τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, όταν θα πάρει την προκαταβολή των 5 δισ. Εκεί γύρω στον Οκτώβριο δηλαδή. Ώστε να προετοιμαστούν κατά το δυνατόν καλύτερα για το μεγάλο μέρος του πακέτου που θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και μετά από όλα τα παραπάνω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα πρέπει να αποκλεισθεί. Ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικά αρνητικός. Παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της όξυνσης του κλίματος, τις θεωρούν πολύ πιθανές τον Σεπτέμβριο.