Skip to main content

Ούτε ευρώ στους 300 παραδοσιακούς βιοκαλλιεργητές του Βερτίσκου

Για το θέμα των βιοκαλλιεργητών έχει γίνει σχετική παρέμβαση στη Βουλή από τους βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σ. Αναστασιάδη και Θ. Καράογλου.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βιοκαλλιεργητές της ορεινής περιοχής του Βερτίσκου στο νομό Θεσσαλονίκης, μετά και τον αποκλεισμό τους από το Μέτρο 11 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν και η προκήρυξη του υπουργείου για τη συγκεκριμένη αγροτική επιδότηση έκανε λόγο για προτεραιότητα σε ορεινά αγροτεμάχια βιοκαλλιεργειών, η περιοχή του Βερτίσκου εξαιρέθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς των καλλιεργητών.

«Οι ορεινές περιοχές όπως αυτές του Βερτίσκου είχαν προτεραιότητα στο Μέτρο 11 του ΥπΑΑΤ για τις βιολογικές καλλιέργειες, αφού δεν γίνονται σε κοντινές περιοχές οι λεγόμενες δυναμικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, που επηρεάζουν τα βιολογικά χωράφια», εξηγεί στη Voria.gr ο εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών του Βερτίσκου Γρηγόρης Δανιηλίδης.

Οι περίπου 300 βιοκαλλιεργητές της περιοχής έμειναν έξω από το μέτρο 11, παρότι εν προκειμένω η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εμφανίζει χαμηλή απορρόφηση της τάξης του 3%.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βιοκαλλιεργητές μένουν εκτός από πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού η προηγούμενη προκήρυξη χρηματοδοτούσε ουσιαστικά βιοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται σε περιοχές NATURA, δηλαδή σε παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές όπου υφίστανται σε μεγάλο βαθμό δυναμικές καλλιέργειες που επηρρεάζουν τις βιολογικές καλλιέργειες.

Οι βιοκαλλιεργητές στον Βερτίσκο δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα για περισσότερα από 15 χρόνια, με τις καλλιέργειες να φτάνουν τα 3.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο. Παράγουν βιολογικές ζωοτροφές, σιτάρι και το ψυχανθές φυτού Λούπινο, προμηθεύοντας επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και εξαγωγές, παρότι σε περιορισμένο επίπεδο.

Τι αναφέρει το υπουργείο

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το Μέτρο 11 και την υποβολή συνολικά 37.826 αιτήσεων με αιτούμενο ποσό 655 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στη φυτική βιολογική παραγωγή, αποφασίστηκε η υπερδέσμευση της χρηματοδότησης, όπως είχε προαναγγελθεί.

Ως εκ τούτου, πέραν του προϋπολογισμού των 120 εκατ. ευρώ, το ΥπΑΑΤ εξασφάλισε και πρόκειται να δεσμεύσει άλλα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες όπου διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα το υπουργείο διευκρινίζει ότι στους πίνακες των αποτελεσμάτων το ποσό που δεσμεύεται ανά δικαιούχο είναι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δυνητικά μπορεί να λάβει.

«Οι πληρωμές, όμως, ανά δικαιούχο πραγματοποιούνται με βάση τις καλλιέργειες που δηλώνονται ετησίως στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και όχι το μέγιστο δεσμευμένο ποσό της σύμβασης», τονίζει το ΥπΑΑΤ.

Για το θέμα των βιοκαλλιεργητών έχει γίνει σχετική παρέμβαση στη Βουλή από τους βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη και Θεόδωρο Καράογλου.