Skip to main content

Ούτε η Ελλάδα δεν θα σώσει το βαυαρικό CSU...

Ο Χορστ Ζεεχόφερ επικαλείται τη διακυβέρνηση της Ελλάδας από τους Βαυαρούς για να ζητήσει την ψήφο των πολιτών την Κυριακή

Απώλειες ως και 15% θα πρέπει να αναμένουν την Κυριακή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωστές. Προκειμένου να κινητοποιήσει τους οπαδούς του κόμματος η ηγεσία του CSU καταβάλει κάθε προσπάθεια για να δώσει την εντύπωση ότι είναι ενωμένη. Εκτός αυτού προβάλει τα επιτεύγματα των κυβερνήσεών της για τη Βαυαρία τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή για να τονίσει πόσο αποτελεσματική είναι η διακυβέρνηση του κρατιδίου από τους Χριστιανοκοινωνιστές, ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αναφέρθηκε σε προεκλογική εκδήλωση στο Ίνγκολσταντ χθες το βράδυ στην Ελλάδα.

Ενώ υπενθύμισε ότι για ένα διάστημα οι Βαυαροί κυβέρνησαν τη χώρα επεσήμανε ότι «θα ήταν ίσος καλό αν αυτό δεν ήταν μόνο προσωρινό.» Στα γερμανικά ΜΜΕ αυτή η δήλωση προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. Για παράδειγμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για ένδειξη «βαυαρικής κοσμοπολίτικης συμπεριφοράς».

Ποιος θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της ήττας;

Όπως και να 'χει, οι ημέρες του κ. Ζεεχόφερ, τουλάχιστον ως προέδρου του βαυαρικού CSU, φαίνεται να είναι μετρημένες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ποσοστό των Xριστιανοκοινωνιστών την επόμενη Κυριακή θα είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 60 χρόνων. Ενώ το 2013 το CSU είχε κερδίσει τις εκλογές με 47,7% των ψήφων, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά μεταξύ 33% και 35%.

Αν και συγκαλυμμένα η συζήτηση για το ποιος φέρει την ευθύνη για την αναμενόμενη ήττα έχει ήδη ξεκινήσει. Ο κ. Ζεεχόφερ παραπέμπει στον επιστήθιο εσωκομματικό του αντίπαλο και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ως υπεύθυνο για τον προεκλογικό αγώνα, υπονοώντας κατά αυτό τον τρόπο ότι αυτός θα ευθύνεται για τις εκλογικές απώλειες.

Ο δε Μάρκους Ζέντερ αποδίδει την ευθύνη στο «Βερολίνο», με άλλα λόγια στις αντιπαραθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με πρωταγωνιστή τον κ. Ζεεχόφερ. Την άποψη του κ. Ζέντερ φαίνεται να συμμερίζεται και η πλειοψηφία των μελών και στελεχών του CSU.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle