Skip to main content

Ούτε στις γιορτές δεν τα βρίσκουν

Επίθεση του εν αργία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Του Δημήτρη Κούρου

Επίθεση από όλες τις πλευρές της ΝΔ δέχεται ο Γιάννης Μπουτάρης. Μετά την κόντρα με τον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, την επίθεση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Κώστα Γκιουλέκα και τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, έρχεται και ο εν αργία περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, να ολοκληρώσει τον... κύκλο.

Ο κ. Ψωμιάδης, στην αντιπαράθεση Μπουτάρη - Καράογλου για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το υπουργείο, παίρνει τη θέση του υπουργού.

Ο δήμαρχος είχε εκφράσει προβληματισμό για τη χρησιμότητα εκδηλώσεων που κοστίζουν και δεν εισφέρουν τίποτα εν μέσω κρίσης, όπως η αναπαράσταση της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνει το ΥΜΑΘ.

«Δηλαδή ό,τι αφορά το Έθνος και την Ελλάδα είναι περιττό; Είναι προφανές ότι κάποιοι σ’ αυτή την πόλη ενοχλούνται από την ιστορική ελληνικότητά της. Είναι οι ίδιοι που επιμένουν για τη διοργάνωση στην πόλη μόνο παρελάσεων που έχουν χαρακτηριστικά… σόου», λέει ο κ. Ψωμιάδης.

Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Όμως η Ιστορία δεν διαγράφεται και, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος, πρέπει να μας ενώνουν οι χιλιάδες άγνωστοι στρατιώτες, απλοί πολίτες, που έδωσαν τη ζωή τους για αξίες και ιδανικά που σήμερα ορισμένοι χλευάζουν με μεγάλη ευκολία. Στο κάτω - κάτω, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται με χορηγίες ή με πολύ περιορισμένα έξοδα, όπως κάνει η Περιφέρεια, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στη συλλογική μνήμη για το κορυφαίο γεγονός της απελευθέρωσης».

Όμως ο κ. Ψωμιάδης δεν κρύβει και την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο τελικά έγιναν οι αποσπασματικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεννόηση, ώστε όλοι οι φορείς να προχωρήσουν σε κοινές εκδηλώσεις με απήχηση. Η... σπόντα είναι αυτή τη φορά προς τον υπουργό: «Θεωρώ ότι το υπουργείο θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ομπρέλα στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, και να συνεργαστεί με τους φορείς, τους δήμους και την Περιφέρεια. Εξάλλου, οι εκδηλώσεις αυτές είναι προτάσεις που κατατέθηκαν σε προηγούμενους υπουργούς ώστε να συμμετάσχουμε όλοι μαζί. Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση».