Skip to main content

«Όχι» σε αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση 14ου μισθού

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγκριθεί από το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα «αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων».

Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «μίζερη» τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και «μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής» το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.

Αύριο, εξάλλου, αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα ενόψει της κατάρτισης του ΠΣΑ. Στο πλαίσιο των επαφών τους, εκτός από τις συναντήσεις με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Άμυνας, Εργασίας και Υγείας, θα συναντηθούν και με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Αναφερόμενος στα σενάρια για μείωση των μισθών και αύξηση του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε και εμείς κοινωνοί διαφόρωνσεναρίων τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με τηνπραγματικότητα. Η μόνη υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που γίνεται γιατις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με τη νομοθετική πρωτοβουλίαπου αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις τηςκυβέρνησης».

«Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποτυπώνεται και στο τριετέςΠρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στο νέοφορολογικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής για να συνεχίσειλέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προτάσεις που γίνονται από διάφορεςπλευρές είναι πολλές, εκείνο όμως που μετράει είναι η αποφασιστικήβούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Για το ΦΠΑ έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός,ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε.