Skip to main content

«Όχι» στην πεζοδρόμηση της Τσιμισκή λένε οι καταστηματάρχες

Αντίθετοι εμφανίζονται στην πρόταση Μπουτάρη για πεζοδρόμηση της οδού Τσιμισκή οι περισσότεροι επαγγελματίες της περιοχής. Μοιρασμένες οι απαντήσεις των καταστηματαρχών για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφ

Αντίθετοι εμφανίζονται στην πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη να πεζοδρομήσει την οδό Τσιμισκή οι περισσότεροι επαγγελματίες της περιοχής, σύμφωνα με έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Συγκεκριμένα, το 62% δεν θεωρεί ότι η πεζοδρόμηση της κεντρικής οδού θα συντελέσει στην αποδοτικότητα της επιχείρησής του, έναντι 34,1% που δήλωσαν θετικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το 3,9%, τόνισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου project. Αναφορικά με αυτούς που ήταν θετικοί στη πεζοδρόμηση της Τσιμισκή προέταξαν ως λόγους την αισθητική και τη μείωση ρύπων και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, όσοι επιχειρηματίες τάχθηκαν κατά της εν λόγω πρότασης, προέβαλαν ως επιχειρήματα, το κυκλοφοριακό, την έλλειψη υποδομών και χώρων στάθμευσης, την απουσία αστυνόμευσης και την αποτυχία της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σχετικά με την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας δεν μπορεί χαρακτηριστεί ούτε αποτυχημένη, αλλά ούτε και επιτυχημένη η πρωτοβουλία, καθώς οι θετικές και αρνητικές απαντήσεις των καταστηματαρχών της περιοχής είναι σχεδόν μοιρασμένες

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πεζοδρόμηση χωρίς προβλήματα, μόνο εάν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις» επισημαίνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του ΕΕΘ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ως προϋποθέσεις να δημιουργηθούν περιμετρικά του κέντρου χώροι στάθμευσης που να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες με συμβολικό αντίτιμο, να δημιουργηθούν δομές με τις οποίες θα διευκολύνονται οι καταναλωτές να μετακινούνται, να υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη, με την οποία να προβλέπεται πού θα διοχετευθούν τα οχήματα πού θα κινούνται από ανατολικά προς δυτικά και να επισπευσθεί η υλοποίηση του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Ε.Ε.Θ, είχε σκοπό να συλλέξει πληροφορίες από τους επαγγελματίες- επιχειρηματίες που είναι εγκατεστημένοι στην οδό Τσιμισκή, με σκοπό να διερευνηθεί η γνώμη τους για το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης.