Skip to main content

Ozzie Robotics: Ρομποτική μαγεία από τη Θεσσαλονίκη με έμπνευση από τον Μάγο του Οζ

Η spin off του ΕΚΕΤΑ έχει αναπτύξει δύο μοντέλα ρομπότ που βρίσκουν ρόλο σε εκπαιδευτικούς χώρους, αλλά και στο περιβάλλον μουσείων

Θέλουν με τα ρομπότ τους να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και να βλέπουν στα πρόσωπά τους μόνιμα χαμόγελα. Όταν μάλιστα δίνουν με το λογισμικό που αναπτύσσουν «ψυχή» σε ένα άψυχο κέλυφος, που από τη μια στιγμή στην άλλη αρχίζει να κινείται στον χώρο και να επικοινωνεί με το περιβάλλον, αισθάνονται λίγο σαν… μάγοι. Άλλωστε, το όνομα της Ozzie Robotics, μιας spin off του ΕΚΕΤΑ που δημιουργήθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη, άντλησε την έμπνευσή του από τον Μάγο του Οζ και αυτή τη μαγεία θέλει να προσφέρει στις ζωές των ανθρώπων.

Πίσω από την Ozzie Robotics βρίσκεται μια ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΤΑ, που αναπτύσσοντας στο παρελθόν εφαρμογές ρομποτικής, τόλμησε να οραματιστεί τη δημιουργία και των δικών της ρομπότ. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητές στο ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Γιακουμής, Δημήτρης Τζοβάρας –που είναι και πρόεδρος του Κέντρου- και Ανδρέας Καργάκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την Ozzie Robotics. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα δύο μοντέλα ρομπότ, ένα μικρό και ένα μεγάλο, που βρίσκουν ρόλο σε εκπαιδευτικούς χώρους, αλλά και στο περιβάλλον μουσείων.

 

Ο Δημήτρης Τζοβάρας

 

 

Ο Δημήτρης Γιακουμής

 

 

Ο Ανδρέας Καργάκος

 

Η Ozzie Robotics φτιάχνει τα ρομπότ της από την αρχή έως το τέλος. Άλλωστε, πέραν του λογισμικού που τους δίνει ζωή, δημιουργεί και το hardware, κομμάτι κομμάτι, φτιάχνοντας τα πλαστικά του μέρη μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τα δύο ρομπότ της μπορούν σε αυτή τη φάση να κινούνται, να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους στον χώρο και τη δραστηριότητά τους, να αναπτύσσουν μια διαδραστική σχέση μαζί τους, αλλά και να επικοινωνούν με κάποια μηνύματα. Μάλιστα, η δυνατότητα της διαλεκτικής σχεδιάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα. Επίσης, αυτή την περίοδο δρομολογούνται και νέες λειτουργίες τους, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα προγραμματισμού τους από τα ίδια τα παιδιά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πέραν δε των σχολείων και των μουσείων, επόμενοι στόχοι της Ozzie Robotics είναι να επεκτείνουν τη δράση των ρομπότ της σε νοσοκομεία και χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ στα σκαριά υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη νέων χρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων μοντέλων και άλλων πλατφορμών και με άλλα αντικείμενα, όπως πχ η απολύμανση ενός χώρου. Η εταιρεία, που έχει κάνει ήδη τα πρώτα της εμπορικά βήματα και μάλιστα με επιτυχία και θερμή υποδοχή, έχει στρέψει το βλέμμα της και στο εξωτερικό, επιθυμώντας να επεκταθεί και σε ξένες αγορές, αξιοποιώντας και τη διεθνή εμπειρία του ΕΚΕΤΑ.

Τα ερευνητικά έργα και η ιδέα για τα δικά τους ρομπότ

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2015 οι μετέπειτα ιδρυτές της εταιρείας συντόνιζαν ως ερευνητές του ΙΠΤΗΛ (Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ένα ερευνητικό έργο για τη δημιουργία ρομπότ με στόχο την υποστήριξη ηλικιωμένων στο σπίτι. Στο πλαίσιο του ερευνητικού αυτού προγράμματος ανέπτυσσαν λύσεις λογισμικού, οπότε άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλη αυτή την ερευνητική δουλειά για να δημιουργήσουν και τη δική τους ρομποτική τεχνολογία. Κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο τους ρομπότ, αρχικά με στόχο να βοηθά ηλικιωμένους, στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν πως θα μπορούσε να έχει και άλλες χρήσεις, κυρίως εκπαιδευτικές. Πρόσφατα μάλιστα έφτιαξαν και το μεγαλύτερο ρομπότ τους, που είναι σε θέση να κάνει ξεναγήσεις σε μουσεία.

«Είναι τρομερή ικανοποίηση να βλέπουμε αυτό που δημιουργούμε να παίρνει ζωή και κυρίως να διαπιστώνουμε τη χαρά των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα ρομπότ μας και δη των παιδιών. Τα ρομπότ έχουν γίνει πλέον οικογένειά μας. Τα νιώθουμε σαν παιδιά μας και τα αγαπάμε πολύ» λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Γιακουμής.

Την ομάδα της Ozzie Robotics συμπληρώνουν οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αλέξιος Παπαδημητρίου, Πέτρος Τούπας και Γιώργος Τσάμης, όλοι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ.