Skip to main content

Ασφυξία στην αγορά προς χάριν του κοινωνικού μερίσματος

Αν δεν βελτιωθεί σύντομα η εικόνα στην πραγματική οικονομία, τότε η κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με κάθε κόστος εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και προκειμένου να υπηρετήσει αυτόν τον – κατά βάση – προεκλογικό στόχο δεν διστάζει να «στραγγαλίσει» κυριολεκτικά βασικούς τομείς της οικονομίας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνει τον βασικό όρο για την διανομή του βοηθήματος που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση του υπερπλεονάσματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει απαγόρευση από τους δανειστές, βάσει της συμφωνίας. Για την κυβέρνηση, όμως, κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν κι αυτό γιατί κοινή είναι η εκτίμηση στους κόλπους της ότι το κοινωνικό μέρισμα τη συμφέρει εκλογικά περισσότερο και από τις προγραμματισμένες φοροελαφρύνσεις του 2019, καθώς θα γίνουν άμεσα αισθητές και θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις το υπερπλεόνασμα, δηλαδή η υπέρβαση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, θα είναι της τάξης του 0,5%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. Κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Τα στοιχεία για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του α΄ εξαμήνου δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση. Τα πάντα στη Γενική Κυβέρνηση κινούνται «μετρημένα» και σε αρκετές περιπτώσεις ασφυκτικά. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα η αγορά να ασφυκτιά. Από τη στιγμή, για παράδειγμα, οι προμηθευτές του δημοσίου δεν πληρώνονται στην ώρα τους τις υποχρεώσεις σταματά κάνε κίνηση, αφού και αυτοί με τη σειρά τους καθυστερούν τις πληρωμές τους και ούτω καθ' εξής. Κι έτσι παρατηρείται στην αγορά η σημερινή ασφυξία.

Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν βελτιωθεί σύντομα αυτή η εικόνα, τότε η κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη. Κι αυτό γιατί το όποιο "λίπος" υπήρχε, έχει εξαφανισθεί. Κι έτσι να παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Η χώρα να βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά η πραγματική οικονομία να πάει προς το χειρότερο.