Skip to main content

Παγίδες απλής αναλογικής και ελπίδες ενωτικής λογικής

Άρθρο του Στέλιου Βαλιάνου, υποψήφιου Δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, για τις παγίδες της «απλής αναλογικής» και τον κίνδυνο μπαχαλοποίησης.

*Του Στέλιου Βαλιάνου

Τον Μάιο του 2019 η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα θα περάσει μια «περιπέτεια» που θα τη χωρίσει σε δύο ταχύτητες.

Στην πρώτη θα βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες με ομοιογενείς  και δυνατές διοικήσεις που θα «τρέχουν» τα προγράμματά τους και θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ευελιξία και ταχύτητα. Θα είναι οι εκείνοι που σε πείσμα του κατακερματισμού δυνάμεων και της ακυβερνησίας που «εγκυμονεί» το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, θα έχουν αποκτήσει Δημάρχους και Περιφερειάρχες με «καθαρή» εντολή από τον πρώτο γύρο και τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που απαιτούνται για να ψηφίσουν και ν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις προς τους συμπολίτες τους.

Στη δεύτερη θα μείνουν οι κοινωνίες με δημάρχους και περιφερειάρχες, που χωρίς επαρκή αριθμό συμβούλων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ατέρμονες διαβουλεύσεις (στην καλύτερη περίπτωση) ή ακόμα και με εκβιασμούς (στη χειρότερη), από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, αδυνατώντας να εφαρμόσουν το σύνολο των δεσμεύσεών τους.

Βλέπετε, μπορεί η «απλή αναλογική» να θεσπίστηκε με το πρόσχημα της προώθησης συνεργασιών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από τις παγίδες της ασυνεννοησίας, της πεισματικής αντίθεσης, της διχαστικής σκοπιμότητας, ακόμα και της «μπαχαλοποίησης», που θα προτιμούσαν κάποιοι να προκαλέσουν, αντί να συνδράμουν στο έργο του εκλεγμένου –αντιπάλου- Δημάρχου.

Κι αυτό διότι, η συνεργασία και ο παραγωγικός διάλογος, αποτελούν πρωτίστως φιλοσοφία προσέγγισης των πραγμάτων και όχι «κανόνες» που επιβάλλονται με το ζόρι και δια νόμου.

Κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει «πνεύμα συνεργασίας» σε έναν πολιτικό αντίπαλο, αν αυτός επενδύει στο μίσος και στο διχασμό, ανατρέχει στις χειρότερες στιγμές και αρέσκεται στο να «ξύνει πληγές» αντί να τις επουλώνει…

Αντίθετα, κανένας νόμος δεν χρειάζεται, για έναν Δήμαρχο, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και συμπόρευσης, προκειμένου να αξιοποιήσει την διοικητική του «αυτάρκεια» ή «αυτοδυναμία» ώστε να σεβαστεί, να συζητήσει και (γιατί όχι;) να αξιοποιήσει εποικοδομητικές τοποθετήσεις και λογικές προτάσεις της αντιπολίτεσης. Ή ακόμα και να απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή αξίων στελεχών της αντιπολίτευσης στη διοίκηση του Δήμου, σε συγκεκριμένους ρόλους που ταιριάζουν με τις γνώσεις και τα προσόντα του καθενός.

Έτσι οικοδομείται η πραγματική συνεργασία. Με δημάρχους που θέλουν να την επιδιώξουν, χωρίς να αναγκάζονται να την διαπραγματευτούν.

Τέτοιος δήμαρχος φιλοδοξώ να είμαι  κι εγώ για το Δήμο Αριστοτέλη. Γι`αυτό δεσμεύτηκα εξ` αρχής στους συμπολίτες μου: την εμπιστοσύνη που τους ζητώ προς εμένα και το συνδυασμό μας, την «Ομοφωνία», με μια εντολή «καθαρή» για αυτοδύναμη διοίκηση, είμαι αποφασισμένος να την μετατρέψω σε δύναμη συνεργασίας, επιδιώκοντας τη συμμετοχή άξιων στελεχών της αντιπολίτευσης στη διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη.

Τις παγίδες που κρύβει η απλή αναλογική μπορούμε να τις αποφύγουμε, επενδύοντας στις πραγματικές ελπίδες που γεννά η ενωτική λογική…

 *Ο κ. Στέλιος Βαλιάνος είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής