Skip to main content

Πάγκαλος: «Για να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, χρειάζεται οικονομική αυθυπαρξία»

Στις «ιδιομορφίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, διαχωρίζοντας τα «μέτωπα» από τις «προκλήσεις» στο διπλωματικό στίβο.
Στις «ιδιομορφίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, διαχωρίζοντας τα «μέτωπα» από τις «προκλήσεις» στο διπλωματικό στίβο και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα της οικονομικής αυθυπαρξίας της χώρας.

Ο κ. Πάγκαλος εκφώνησε ομιλία σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για τις Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, που φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ΙΔΙΣ Παν. Ρουμελιώτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα τρία μέτωπα, όπως είπε, τα οποία έχει ανοιχτά η χώρα, το Κυπριακό πρόβλημα (το οποίο, βέβαια, για να οδηγηθεί σε λύση απαιτούνται οι αποφάσεις του κυπριακού λαού), το θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Με αυτά απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη. Αλήθεια οι υπόλοιποι 26 με πόσα μας απασχολούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ιδιόμορφη για τους παραπάνω λόγους.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι μπορεί τα μέτωπα να είναι τρία, όμως η πρόκληση είναι μία. «Έχουμε μία πρόκληση. Να κλείσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα. Μας βάζουν και τα τρία σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, για να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε λόγω σφαλμάτων ή αδικημάτων του παρελθόντος», είπε ο κ. Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας που ασκεί διπλωματία και είπε ότι «Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις, αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία... Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους».

«Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά. Αρκετά με αυτό το παραμύθι της νεολαιίστικης πρωτοπορίας... Είναι τεράστιο το πρόβλημα της οικονομικής αυθυπαρξίας... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία», δήλωσε ο κ. Πάγκαλος απευθυνόμενος στο κατάμεστο από φοιτητές αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι κάθε χώρα έχει μια προοπτική για το μέλλον, ότι διεκδικεί ένα ρόλο και αναφέρθηκε στον μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας κι ενδεχομένως της Βραζιλίας. «Υπάρχουν χώρες μεσαίες (χώρες της ΕΕ) που θα παίξουν περιφερειακό ρόλο και κάποιες άλλες που δεν έχουν γεωγραφικό πλεονέκτημα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο», δήλωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ενέργειας, στο οποίο πρόσθεσε «η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο. Η Τουρκία παίζει ρόλο στον έλεγχο των πηγών και στη διαχείριση των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας».

«Ποιό μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να δείξει η Ελλάδα; αναρωτήθηκε, για να απαντήσει αμέσως: «Η προστασία του περιβάλλοντος». Κι εδώ δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται αλλαγές στο πολιτικό εποικοδόμημα και αλλαγές στην Παιδεία και τη νοοτροπία, για να αποκτήσει αυτό το πρόσωπο, επεσήμανε. Γι’ αυτό «πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όσο μπορούμε για να πείσουμε, με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας, περιστολή της πολυλογίας, στόχευση και διαμόρφωση των στόχων που προανέφερα», για να καταλάβει η χώρα τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε τέλος την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και ναυτιλίας, που κοστίζει πολύ, αλλά όπως είπε, αυτές οι δαπάνες απαξιώνονται γρήγορα, και μεταφέροντας την εμπειρία του από τα ΚΥΣΕΑ πρόσθεσε, ότι συχνά πρέπει μάλιστα να αναθεωρούνται, γιατί τα οπλικά συστήματα εκσυγχρονίζονται και ξεπερνιούνται. Στόχος πρέπει να είναι, κατέληξε ο κ. Θ. Πάγκαλος, να εκτείνουμε το διπλωματικό μας μέτωπο, έτσι ώστε να απομακρύνεται από εμάς το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων.