Skip to main content

Πάγκαλος: Ο Σαμαράς είπε την αρλούμπα της δεκαετίας

Για τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, τον Γιάννη Ραγκούση, την πρόταση του Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος, αλλά και για το «που πήγαν τα λεφτά» μίλησε σε συνέντευξ
Για τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, το Γιάννη Ραγκούση, την πρόταση του Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος,  αλλά και για το «που πήγαν τα λεφτά» μίλησε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ που δεν διόρισε για κάποιους λόγους; Αν υπάρχει το σέβομαι και θα ήμουν ευτυχής αν κάποιος μου το αποδείκνυε. Αν του έθετα δηλαδή υπόψη παραδείγματα φαύλων υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διορίσανε - και διορίσανε με το παραπάνω - ας μου αποδείκνυε ότι δεν είναι έτσι», σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Ωστόσο, υπογράμμισε «την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» λέγοντας πως η ΝΔ έχει στο DNA της «τη φαυλότητα, το ΠΑΣΟΚ την πολέμησε, έκανε το ΑΣΕΠ, αλλά αντιστάθηκε με δύναμη κατ΄ αρχήν η κοινωνία. Δηλαδή οι άνθρωποι που ζητούσαν διορισμούς. Υπό την πίεσή τους υποχώρησαν πολλοί βουλευτές, για να μην πω σχεδόν όλοι, και πολλοί υπουργοί».

«Είχαμε διορισμούς από το παράθυρο. Το γνωστό σύστημα των συμβάσεων έργου που γίνονται συμβάσεις αορίστου χρόνου», είπε ο κ. Πάγκαλος και αναρωτήθηκε: «Δεν είναι επανάσταση του αυτονόητου να πάψεις να λες ότι απολύεται κάποιος του οποίου η σύμβαση λήγει;».

Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι ο  κ. Σαμαράς «είπε την αρλούμπα της δεκαετίας» και πρόσθεσε: «Ή κάνεις την προσπάθεια που χρειάζεται στο σημερινό κόσμο για να επιτύχεις, να μπορείς να δανείζεσαι όπως πρέπει, ή αλλιώς υφίστασαι κατάπτωση, καθυστέρηση ιστορική, παλινδρόμηση. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ο κ. Σαμαράς επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό. Είναι μια τελείως ανεύθυνη πολιτική και βεβαίως γι΄ αυτούς του λόγους έτρεξε και το ΚΚΕ και το παραΚΚΕ, δηλαδή ο Συνασπισμός, να συνταχθούν και να συμφωνούν απολύτως». Ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται και εναντίον της γγ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η κα Παπαρήγα «έχει ως στρατηγικό σχέδιο τη διάλυση του κράτους».

Στην ερώτηση για το «πού πήγαν τα λεφτά», ο κ. Πάγκαλος εξηγεί πως μεταξύ 2004-2009 η ελληνική οικονομία είχε μια ανάπτυξη κατά μέσο όρο γύρω στο 3,5%. «Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δανειζόταν κατά μέσο όρο με 3%-3,5% του ΑΕΠ. Υπήρχε δηλαδή ένα πλεόνασμα περί τα 6% με 7% του ΑΕΠ, ένα κολοσσιαίο πλεόνασμα. Αυτό αρκούσε και για να γίνουν επενδύσεις και για να πληρωθεί μια μερίδα του χρέους και για να υπάρξει κάποια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Τίποτε από αυτά τα τρία δεν συνέβη», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος.

«Πού πήγαν τα λεφτά; Ορισμένοι συνάδελφοί σας, που υποτίθεται ότι μπορούν να διαμορφώσουν σύνθετο λόγο, δίνουν την εντύπωση ότι τα έκλεψαν οι πολιτικοί. Αυτό είναι μια βλακεία όπως καταλαβαίνετε», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σχετικά με αυτήν την άποψη, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν μερικές εκατοντάδες πολιτικοί να φάνε ένα πλεόνασμα 7% το χρόνο επί του ΑΕΠ» και υποστηρίζει ότι αυτό έγινε, λόγω του μεγάλου βάρους του Δημοσίου στην καταβολή συντάξεων και μισθών, όπως και σε προσλήψεις.

Σε ερώτηση αν νιώθει πως τον έχουν «καπελώσει» από τις αρμοδιότητες συντονισμού που δόθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Πάγκαλος απαντά ότι δεν είναι ανταγωνιστής του ο κ. Ραγκούσης και ούτε έχει πρόβλημα συντονισμού ή σχέσεων με τα άλλα μέλη του κυβέρνησης.