Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Το 95% των αυτοκτονιών μπορούσε προληφθεί

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 800.000 απώλειες ατόμων από αυτοτραυματισμούς. Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την αυτοκτονία ως μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας ήδη από το 1990 και, με την καθιέρωση της 10ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (World Suicide Prevention Day), παροτρύνει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών -σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο- στην ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης του φαινομένου.

Η σκληρή πραγματικότητα που αποκαλύπτουν τα δεδομένα

Προκαλεί δέος το στατιστικό δεδομένο ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του, ενώ περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά στον πόλεμο, σύμφωνα με Έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την αυτοκτονία, με τον απαγχονισμό, τη δηλητηρίαση και τον αυτοπυροβολισμό να είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοχειρίας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΠΟΥ η αυτοκτονία δεν αποτελεί ένα μοιραίο γεγονός, καθώς το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 800.000 απώλειες ατόμων από αυτοτραυματισμούς. Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός;

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν, ετησίως, προκαλώντας θλίψη και πένθος σε τουλάχιστον 5000 άτομα του οικείου τους περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.