Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερωμένη στο σακχαρώδη διαβήτη

Οι σακχαροδιαβητικοί στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Μεγάλη η σημασία της ενημέρωσης παιδιών και ενηλίκων.

Η 7η Απριλίου φέτος, είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Υγείας του ΠΟΥ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να προσλαμβάνουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, πολλοί από τους οποίους μάλιστα δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Παγκοσμίως, τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη.

Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα.

Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό