Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Στη Βρετανία όποιος θέλει να αποφύγει μια επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να εξεταστεί στο σπίτι και να στείλει δείγματα στο εργαστήριο με το ταχυδρομείο

«Εγώ, αποκλείεται. Δεν είναι τίποτα, θα φύγει από μόνο του». «Δεν χρειάζομαι γιατρό». Ο Νόρμπερτ Μπροκμάιερ πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Ασθενειών (ΣΜΑ) γνωρίζει ότι οι ασθενείς συνηθίζουν να μην παίρνουν στα σοβαρά ή να απωθούν την ιδέα μιας εξέτασης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ακόμα κι αν δεν είναι εμφανείς, επιπτώσεις υπάρχουν και κάθε άλλο παρά ανώδυνες είναι. Η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας οι ειδικοί ζητούν να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων.

Στη Γερμανία ένας ασθενής θα πρέπει πρώτα να παραδεχθεί στον εαυτό του ότι πρέπει να εξεταστεί και στη συνέχεια να εμπιστευθεί κάποιο γιατρό. Σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δείγματα στον προσωπικό τους χώρο και να τα στείλουν στη συνέχεια με το ταχυδρομείο σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Ας σημειωθεί ότι τα όποια έξοδα τα αναλαμβάνει το εκάστοτε ταμείο υγείας. Έτσι ο ασθενής αποφεύγει την προσωπική επαφή με το γιατρό καθώς και μια δυσάρεστη εξέταση.

Επικίνδυνη η αδιαφορία και η άγνοια

Για να αντιμετωπιστούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ορισμένα γερμανικά κρατίδια δοκιμάζουν αυτή την εποχή διάφορα μοντέλα. Οι υπηρεσίες υγείας του Μπόχουμ έχουν εμπειρία με δωρεάν εξετάσεις. Αυτές ξεκίνησαν στην ουσία από ανθρώπους που ήθελαν να εξεταστούν για τον ιό HIV. Από τους 1.225 συμμετέχοντες το 2017 ένας στους δέκα διαγνώστηκε θετικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκεί να έχει κάποιος τρεις ερωτικούς συντρόφους το χρόνο για να ανήκει στις ομάδες κινδύνου. Όπως λέει ο Νόρμπερτ Μπροκμάιερ «το πρόβλημα είναι κυρίως εκείνοι που θεωρούν ότι δεν έχουν προσβληθεί».

Ακριβώς επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, η διάγνωση του σεξουαλικού νοσήματος έρχεται τουλάχιστον στο 50% με καθυστέρηση όταν η ασθένεια έχει κατά πάσα πιθανότητα μεταδοθεί σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους ακόμα.

Τα στατικά στοιχεία καταγράφουν δυναμική επιστροφή των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Ασθενειών. Οι αιτίες είναι πολλές. Μια είναι ότι λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του AIDS τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερο. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η χρήση διαφόρων εφαρμογών γνωριμίας δίνουν την λανθασμένη εντύπωση στους ανθρώπους ότι γνωρίζονται και έτσι οι ερωτικοί σύντροφοι δεν χρησιμοποιούν εν τέλει προφυλακτικό. Από την άλλη πλευρά πολλοί νέοι απλά δεν γνωρίζουν τους ενδεχόμενους κινδύνους των σεξουαλικών επαφών, αλλά ούτε και τις βασικές δυνατότητες πρόληψης.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle