Skip to main content

Παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών

Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας και εκφράζοντ
Ένα φαινόμενο που, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στα θέματα ισότητας είναι αναμφισβήτητη, συνεχίζει να είναι ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Η βία εναντίων των γυναικών αποτελεί ένα φαινόμενο που δυστυχώς εμφανίζεται στο σύνολο της κοινωνίας και είναι ανεξάρτητο πολιτισμικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και μπορεί να είναι ψυχική, οικονομική, σεξουαλική ή και σωματική βία.

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια τηςζωής της. Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατάγυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στονυπόλοιπο κόσμο. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορεςμαρτυρίες προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ήσυνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στιςαναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή τηςοικογενειακής βίας είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όσοκαι στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιοπρωτόγονων μορφών βίας.

Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκεςέχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σταφύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας (βία δομική) καιεκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς τηςκοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας απότον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς,στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στηνυπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

Μηνύματα

«Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κρατούν ενωμένες τις οικογένειες, τις κοινότητες και τα έθνη. Στη φετινή Διεθνή Ημέρα, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ας επενδύσουμε περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να θέσουμε τέλος σε αυτές φρικτές επιθέσεις, μια για πάντα», τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ανακοινώνει σήμερα, με αφορμή την Ημέρα κατά της βίας των γυναικών, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη.

«Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους. Το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών δεν είναι ένα «γυναικείο θέμα», αλλά έχει ευρύτερες επεκτάσεις, ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες», αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ.