Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019
x

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είπε ο διοικητής της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προβλέποντας πως η συζήτηση για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν «πολύ ζωηρή».

Δύσκολη χαρακτήρισε την πιθανότητα έγκρισης δανείου προς την Ελλάδα, ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε πρόσφατη ομιλία του στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ήδη προσεγγίσει τον οργανισμό, ζητώντας δάνειο ύψους τριών δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» είπε ο κύριος Κιμ, προβλέποντας πως η συζήτηση για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν «πολύ ζωηρή», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, που συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη αποτανθεί για συμβουλές στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 2012.

Η συζήτηση για περαιτέρω ανάμειξη της Τράπεζας είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή, είπε ακόμα ο κύριος Κιμ. Ένα δάνειο από την Τράπεζα προς την Ελλάδα θα είναι «ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς», συμπλήρωσε και εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκριθεί από μέλη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και η Ζιμπάμπουε.

Παρόλα αυτά, είπε, η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αθήνα σε μια σειρά από εν εξελίξει προγράμματα, κάνοντας σαφές πως σε κάθε περίπτωση ένα δάνειο προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ: «Σχετικά με το να δώσουμε δάνειο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν. Αν πρόκειται να το κάνουμε, θα είναι μια απόφαση όλου του συμβουλίου. Θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς και υποπτεύομαι πως θα ήταν μια πολύ ζωηρή συζήτηση στο συμβούλιο», είπε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ