Skip to main content

Eurogroup: Παγώνει η δόση μέχρι να βρεθεί λύση για πρώτη κατοικία

Κύριο αγκάθι φαίνεται πως ήταν η έλλειψη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη.

Πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, κύριο αγκάθι φαίνεται πως ήταν η έλλειψη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου εάν η χώρα μας πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις. Η σημερινή συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης ώρας.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως δεν θα ληφθεί σήμερα η απόφαση για την δόση των 970 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για πρόοδο αλλά και για δουλειά που πρέπει να γίνει, ειδικά στον νέο νόμο Κατσέλη. Όπως είχε αναφέρει, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα κυρίως σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, όμως έχει γίνει ισχυρή πρόοδος γενικότερα, αλλά και σε αυτό το μέτωπο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να ληφθεί τις επόμενες μέρες αν υπάρξει πρόοδος (σ.σ. απόφαση σε επίπεδο Εuroworking Group) ή διαφορετικά εκτίμησε ότι θα μπορέσει να ληφθεί το αργότερο στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Oικονομικών της 4ης Απριλίου.

Το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η απόφαση είχε προαναγγείλει αξιωματούχος Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αυτό που επρόκειτο να επιχειρηθεί ήταν κάτ' ελάχιστο μία θετική δήλωση περί προόδου με προέγκριση της δόσης, δηλαδή με εντολή προς το Euroworking Group να εξετάσει τις επόμενες μέρες αν θα εκπληρωθούν οι όροι που θα ζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών.

Πέρα από το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη στο τραπέζι εισέρχεται και το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τον κ. Μοσκοβισί να το αναφέρει μεταξύ των ζητημάτων που δεν έχουν κλείσει οριστικά. Ανέφερε πάντως ότι το θέμα είναι διαχειρίσιμο ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία. 

«Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή», σημείωσε ο επίτροπος, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.