Skip to main content

Παγώνει η ιδιωτικοποίηση της Galenika μέχρι νεωτέρας

Στην ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση της Σερβίας εγκαταλείπει οριστικά τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας Galenika, προχώρησε ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, κατά τη διάρκεια εγκαινίων νέας
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr

Στην ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση της Σερβίας εγκαταλείπει οριστικά τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας Galenika, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και η ελληνική Alapis προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μλάντιαν Ντίνκιτς, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια εγκαινίων ο Σέρβος ΥΠΟΙΚ τόνισε μεν ότι η κυβέρνηση της χώρας εγκατέλειψε οριστικά τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο πρόσθεσε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το νέο εργοστάσιο της εταιρείας, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κινήσει το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών.

Όπως σημείωσε ο κ. Ντίνκιτς η βιομηχανία με τη νέα μονάδα παραγωγής διπλασιάζει την παραγωγή της, ενώ εκτός της επέκτασης στην εγχώρια αγορά, αναμένεται να επεκταθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού. Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε με νόημα, ότι θα οδηγήσει σε σημαντική ώθηση των εξαγωγών της και συνακόλουθα σε αύξηση της καθαρής αξίας του ενεργητικού της.

Παράλληλα, συνέχισε, το προσωπικό που θα απασχολείται στη νέα μονάδα θα είναι κυρίως πτυχιούχοι, ενώ θα εφαρμόζονται διαδικασίες παρασκευής φαρμάκων βάσει προτύπων που απαιτούνται για εξαγωγές που απαιτούνται προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και προς εκείνα με τα οποία η Σερβία έχει υπογράψει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, όπως η Ρωσία, όπου τα σερβικά φάρμακα εισάγονται αδασμολόγητα.

Η σερβική κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή για να διανοίξουν και να διευρυνθούν οι αγορές για την Galenika, εκτός των άλλων σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς διαθέτει επαρκή δυνατότητα για να αναπτύξει από μόνη της τη φαρμακοβιομηχανία της, κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως εκτιμά ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄ στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης, η σερβική κυβέρνηση «βλέποντας» ότι δεν έπιασε την τιμή που ήθελε, αποφάσισε σε πρώτη φάση να προσπαθήσει με δικούς της πόρους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τονίζεται η αύξηση της καθαρής αξίας του ενεργητικού, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σερβική κυβέρνηση να βγει και πάλι στη διεθνή αγορά σε ένα χρόνο ξεκινώντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων και μάλιστα με ευνοϊκότερους για αυτήν όρους, αφού αναβάθμισε την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στην τελετή των εγκαινίων της νέας μονάδας, εκτός του υπουργού Οικονομικών της χώρας, παραβρέθηκαν και ο πρωθυπουργός,  Μίρκο Τσβέτκοβιτς, καθώς και ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάσιτς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, τόνισε ότι με την υποστήριξη της κυβέρνησης αλλά και του αναπτυξιακού δυναμικού που διαθέτει η ίδια, η εταιρεία θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική στην εγχώρια αγορά, αυξάνοντας παράλληλα τις εξαγωγές της.

Ο, δε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε ότι η λειτουργία του νέου εργοστασίου της Galenika αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην εταιρεία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αγορά φαρμάκων της ευρύτερης περιοχής.

Τα στοιχεία της νέας μονάδας:

  • Η κατασκευή της είχε αρχίσει το 1994 και κόστισε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.
  • Θα απασχολεί περί τα 150 άτομα.
  • Θα έχει παρασκευαστική ικανότητα μεγαλύτερη των 100 εκατ. φαρμακευτικών συσκευασιών, που αντιστοιχούν 2 δισ. δισκία και 100 εκατ. κάψουλες.
  • Υπολογιζόμενη ετήσια αξία παραγωγής 100 εκατ. ευρώ.