Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
x

ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΟΙΝΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΧΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην περίπτωση πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασίας.

Στο αναστολή της κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής, οδήγησε διάταξη που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος.  

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 98 του νόμου που ψηφίστηκε εχθές το βράδυ για το επιτελικό κράτος και αφορά αναστολή της πρόβλεψης του νέου Ποινικού Κώδικα για παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Όπως γράφει το dikastiko.gr, πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι στην περίπτωση των βαρέων πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία και κατά συνέπεια θα πρέπει αυτή να «πληρωθεί» καθώς δεν προβλέπετε ούτε αναστολή.

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου, ισχύει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαθέτει πολύ λίγο προσωπικό, Επιμελητών (μόλις 9) που να επιβλέπουν και να ελέγχουν τη διαδικασία αυτή.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ