Σάββατο 4 Απριλίου 2020
x

ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ BREXIT Ο ΤΖΟΝΣΟΝ- ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ψυχρολουσία που υπέστη στο κοινοβούλιο αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία για το Brexit - Αίτημα παράτασης στην ΕΕ.

Να παγώσει τη συμφωνία για το Brexit έως ότου απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση της συμφωνίας αποχώρησης αποφάσισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά την ψυχρολουσία στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το χρονοδιάγραμμα.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Το χρονοδιάγραμμα του Τζόνσον προέβλεπε να περάσει το νομοσχέδιο σε τρεις μόλις ημέρες, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές είχαν άφησει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τη δεύτερη ανάγνωση, αλλά όχι το χρονοδιάγραμμα, αφού θέλουν να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές τροπολογίες στη συμφωνία, κάτι που τελικά έπραξαν.

Πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί και η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, ενώ το αίτημα αναβολής αφορά παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Στο μεταξύ, μετά τις νέες εξελίξεις από το βρετανικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει απόψε διαβουλεύσεις με τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το νέο αίτημα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας.

Όπως έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων του χρονοδιαγράμματος για την εξέταση και επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, ο Τουσκ έχει επαφές με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση για την υλοποίησή του πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Πηγή φωτογραφίας: UK Parliament/Jessica Taylor
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ