Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κορωνοϊός αδειάζει την αγορά-Ξενοίκιαστα και στην Τσιμισκή (φωτο)

Σταθερές οι τιμές στις δημοφιλείς οδούς - Εκκενώνονται καταστήματα εν μέσω lockdown - Φόβοι για δημιουργία... στρατιάς αδιάθετων καταστημάτων.

Αυτό που ο εμπορικός κόσμος απευχόταν και παράλληλα φοβόταν για την καινούργια χρόνια, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα καθώς τα ξενοίκιαστα καταστήματα, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αυξάνονται συνεχώς.

Εν μέσω lockdown, τα καταστήματα που μένουν ξενοίκιαστα αυξάνονται με αποτέλεσμα πλέον αρκετά ενοικιαστήρια να φιγουράρουν ακόμη και στον πλέον αγαπημένο δρόμο επενδυτών και καταναλωτών, την οδό Τσιμισκή.  Η εικόνα μοιάζει περισσότερο αποκαρδιωτική, σε κεντρικούς δρόμους που ωστόσο δεν κατέχουν την υπέροχη της βασίλισσας των εμπορικών οδών, την Τσιμισκή. Ο λόγος για τη Μητροπόλεως, την Ερμού, τον πεζόδρομο της Αγίας Θεοδώρας, την Κούσκουρα, όπου τα ενοικιαστήρια φιγουράρουν επί μακρόν σε καταστήματα, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν θα ενεργοποιούσαν άμεσα τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών.

Την ίδια ώρα το δεύτερο παρατεταμένο lockdown και το θολό τοπίο που επικρατεί για το πότε θα επανεκκινήσει η αγορά, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν στο άμεσο μέλλον και αν τελικά δεν προκύψει μια στρατιά αδιάθετων καταστημάτων, που θα συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω.

Επί του παρόντος τα δεδομένα είναι τα εξής: ο κορωνοϊός μοιάζει να έχει αλλάξει τις συνήθειες, με έντονη στροφή των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων συχνά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους για τα αιτούμενα μισθώματα, με αποτέλεσμα τα αδιάθετα καταστήματα να αυξάνονται και να θυμίζουν ημέρες οικονομικής κρίσης, όταν στα αζήτητα είχαν βρεθεί δεκάδες κεντρικά καταστήματα.

Η περίπτωση της Τσιμισκή

Αν και τα τελευταία δυο χρόνια, πριν ενσκήψει η αόρατη απειλή του κορωνοϊού, που δεν σταματά να δείχνει τα δόντια της, η Τσιμισκή πολιορκούνταν από εμπορικές αλυσίδες που είτε ήθελαν να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη είτε να επεκταθούν, σήμερα διαθέτει ξενοίκιαστα καταστήματα, που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών με τις τιμές ενοικίασης ωστόσο να παραμένουν κολλημένες στο παρελθόν και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να περιμένουν τη λήξη της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό πως κατάστημα στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Καρόλου Ντηλ από το οποίο αποχώρησε προ μηνών η αγγλική αλυσίδα accessorize, παραμένει ξενοίκιαστο.

Tην ίδια ώρα αδιάθετο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει πολυώροφο κατάστημα, ενώ κατάστημα, το οποίο είχε μισθωθεί κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές μένει ξενοίκιαστο, αλλά και κατάστημα το οποίο ήταν μισθωμένο από  εταιρεία ένδυσης συγκαταλέγεται μεταξύ των... στοκ αδιάθετων καταστημάτων. Παράλληλα προστίθενται και νέα καταστήματα που μέχρι το δεύτερο lockdown ήταν μισθωμένα. 

Πάντως σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, ανάλογα με το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή, η μέση τιμή ενοικίασης για χώρους άνω των 150 τμ κυμαίνεται από 35 έως 115 ευρώ ανά τμ.

Η εικόνα των άλλων κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης 

Στην παράλληλη οδό της Τσιμισκή, στην οδό Μητροπόλεως που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από μία ακαθόριστη υποτονικότητα, τα ξενοίκιαστα αυξάνονται. Πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμη κατάστημα, πλησίον της Μητρόπολης, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου γωνιακού καταστήματος στο ύψος της οδού Αριστοτέλους, που περιμένει εδώ και μήνες το νέο του ενοικιαστή.

Σημειώνεται πως οι μέσες ζητούμενες τιμές στην οδό Μητροπόλεως διαμορφώνονται από 30 έως 55 ευρώ.

Στο μεταξύ, η ταχύτητα με την οποία καταστήματα εγκαταλείπονται από τους ενοικιαστές τους στην οδό Ερμού μοιάζει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ σε κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους, όπως η Αγίας Θεοδώρας, η Ικτίνου, η Καρόλου Ντηλ, η Μακένζυ Κινγκ, η Αγίας Σοφίας, αλλά και η Κούσκουρα δημιουργείται απόθεμα ξενοίκιαστων καταστημάτων μέρα με τη μέρα. 

Και αν για τα κενά καταστήματα στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης η εικόνα αρχίζει να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, η κατάσταση είναι ήδη τραγική για άλλους κεντρικούς δρόμους, όπως η Εγνατία, η Ι.Δραγούμη. Δραματική είναι η εικόνα τις οδούς Βασιλίσσης Όλγας και Δελφών, καθώς τα αδιάθετα καταστήματα μοιάζουν περισσότερα από αυτά που είναι νοικιασμένα.