Skip to main content

Παγώνουν οι επιστροφές μεγάλων ποσών, καθώς θα προηγηθούν εντατικοί έλεγχοι

Έμμεση επιβεβαίωση από στελέχη του ΥΠΟΙΚ του χθεσινού ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Voria.gr. «Φύλλο – φτερό» τα βιβλία των ελεύθερων επαγγελματιών, που κινδυνεύουν να χάσουν ζεστό χρήμα, σε μια περίοδο π
Έμμεση επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Voria.gr, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αποκαλυπτόταν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή να παγώσουν οι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στη Voria.gr, εξηγούσαν ότι πράγματι έχει δοθεί αυτή η εντολή, με την έννοια ότι πριν γίνουν οι επιστροφές θα πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος.

Οι ίδιες πηγές, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εξηγούσαν ότι ειδικά στις επιστροφές που αφορούν σε μεγάλα ποσά κι αφορούν κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες, «τα βιβλία τους θα γίνουν φύλλο – φτερό». Κατά συνέπεια, το πιθανότερο είναι ότι και οι επιστροφές δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Ήδη, αυτό το ξεκαθάρισμα έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα κρύβει πολλές και διάφορες εκπλήξεις, για όσους περιμένουν τον... μποναμά του δημοσίου. Σε εποχές λιτότητας, στο υπουργείο φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κόψουν τα πολλά – πολλά, με βαρύτατες, ωστόσο, συνέπειες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι στερούνται ακόμη μια φορά ζεστό χρήμα, το οποίο μάλιστα είχαν προϋπολογίσει σε μια περίοδο που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας.

Η απόφαση να μπει φρένο στις επιστροφές υπαγορεύτηκε από τα φτωχά αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων το Φεβρουάριο με βάση και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για επιδείνωση της κατάστασης τον Μάρτιο. Έτσι, με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς να βρίσκονται σε αδράνεια και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να περιμένουν να γεμίσουν τα ταμεία μετά από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, τη νύφη καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι γνωστοί-άγνωστοι.