Skip to main content

Σκοτείνιασαν οι ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας από τον παγετό (φωτο)

Φόβοι για εκτεταμένες ζημιές στις ροδακινιές της Ημαθίας από τον παγετό των τελευταίων ημερών - Αυτοψία Βεσυρόπουλου στις πληγείσες περιοχές

Μεγάλη είναι η ανησυχία των παραγωγών ροδακίνου της Ημαθίας για ενδεχόμενες καταστροφές από τον παγετό που έπεσε στον κάμπο του νομού τις δύο τελευταίες ημέρες. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της χθεσινής και προχθεσινής νύχτας κατρακύλησε κάτω από το μηδέν φτάνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε κάποιες περιοχές και τους -4, όπως στην Κορυφή της Αλεξάνδρειας αλλά και στον κάμπο της Νάουσας.

Οι παραγωγοί φοβούνται τα χειρότερα καθώς οι παγωνιές βρήκαν τα δέντρα και ειδικά τις πρώιμες καλλιέργειες στα επιτραπέζια και στα συμπύρηνα στην κρίσιμη φάση της ανθοφορίας.

Η Voria.gr βρέθηκε το πρωί στον κάμπο της Ημαθίας στην ευρύτερη περιοχή της Κουλούρας και της Αλεξάνδρειας, αποτυπώνοντας την ανησυχία των παραγωγών οι οποίοι έσπευσαν στα κτήματά τους προσπαθώντας να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μέγεθος της ζημίας θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα χτυπημένα άνθη από την παγωνιά θα ξεκινήσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν από τα κλωνάρια.

Ο κ. Αντώνης Στεργίοπουλος αγρότης από την Ξεχασμένη Ημαθίας, επισημαίνει στη Voria.gr ότι μέσα στην εβδομάδα θα αποτυπωθεί η έκταση της καταστροφής, επισημαίνοντας ότι ήδη η περιοχή έχει πληγεί από τον χιονιά του Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε, ειδικά στις πρώτες πρώιμες ποικιλίες.



Ο Εύθυμης Μουλούπουλος βρέθηκε στο χωράφι του προκειμένου να ραντίσει και εμφανώς ανήσυχος ανέφερε ότι η παγωνιά ήρθε να «μαυρίσει» την αισιοδοξία του αγροτικού κόσμου για μια καλή χρονιά και προσοδοφόρα χρονιά.




Σύμφωνα με ενημέρωση της Voria.gr, στην περιοχή βρέθηκαν νωρίτερα ο υφυπουργός οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος μαζί με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στον νομό προκειμένου να έχουν μια πρώτη ενημέρωση.

Οι αγρότες ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον Οργανισμό αλλά και την καταβολή των αποζημιώσεων από τις περυσινές καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» τα χρήματα που δίνονται από τον ΕΛΓΑ, ωστόσο όπως αναφέρουν ούτε αυτά ακόμη δεν έχουν πάρει.