Skip to main content

Πάγωσαν οι Έλληνες...

Οι απαντήσεις του διευθυντή του ΔΝΤ στη βουλή, που φωτογράφισαν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκαλούν τριγμούς ακόμα και στο κυβερνητικό κόμμα.
Του Σπύρου Νάννου


Το μεσημέρι ήταν ενωτικός, το βράδυ ήταν ισοπεδωτικός! Αναφερόμαστε φυσικά στον Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος μιλώντας στην «ανάκριση» από τους βουλευτές των κομμάτων, έριξε τις βόμβες για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παγώνοντας τους πάντες στην αίθουσα αλλά και όλους τους Έλληνες!

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε πως τα ημερομίσθια θα πρέπει να είναι ανάλογα με την παραγωγικότητα και θα πρέπει να εξομαλυνθούν με τις άλλες χώρες!

«Όταν αυξάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και τα ημερομίσθια, κάτι που συνέβη την τελευταία πενταετία, και υπάρχει διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες αυτά θα πρέπει να εξομαλυνθούν» είπε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που έκανε γνωστό πως γνωρίζει πως έχουν γίνει ήδη μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε αυτά που είχε πει και το μεσημέρι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν υπογράμμισε πως «δεν είμαστε εμπορική τράπεζα! Δεν έχουμε πελάτες. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, είμαστε εδώ γιατί μας το ζητήσατε. Μπορεί να σφάλαμε στο παρελθόν, αλλά όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε συνεργασία με την Ε.Ε. καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Στις ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Ντομινίκ Στρος Καν βρήκε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση και να βάλει κατά της γαλάζιας παράταξης, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν είπε τα εξής:

«Δε με αφορά που δεν ψηφίσατε. Θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, αν αποφασίσετε να το στηρίξετε». Και συνέχισε: «Χωρίς το πρόγραμμα ήσασταν στο χείλος του γκρεμού. Ποιος ήταν υπεύθυνος δεν θα το αναπτύξω εγώ, νομίζω πάντως ότι η κατάσταση ήταν κακή επί δεκαετίες. Αλλά θυμηθείτε ότι φτάσατε σε σημείο να μην μπορείτε να αναχρηματοδοτήσετε τον προϋπολογισμό σας. Θα φτάνατε σε στάση πληρωμών». Και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Θα ήταν προτιμότερο να είχατε συνειδητοποιήσει την κατάσταση, τώρα μπορείτε να πείτε ότι ήρθαμε για να αποφύγουμε την πτώση στο γκρεμό. Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο για το μέσο πολίτη, αλλά είμαι αισιόδοξος».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ντομινίκ  Στρος Καν εξέφρασε την επιθυμία να ξανάρθει σύντομα στην Ελλάδα και να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε και είπε μάλιστα πως εάν ήταν Έλληνας, ίσως, θα έβγαινε στους… δρόμους: «Παρατηρώ διαδηλωτές και διαμαρτυρίες, αν ήμουν Έλληνας δεν αποκλείεται να ήμουν και εγώ στους δρόμους, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο του πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη».