Skip to main content

Πάει για Σεπτέμβριο η παράδοση του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου

Ανησυχία από τις ομάδες μήπως το κολυμβητήριο παραμείνει κλειστό και την επόμενη αγωνιστική χρονιά, στερώντας το δικαίωμα των αθλητών στις υποδομές.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στο τέλος Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που μπήκε λουκέτο στο Ποσειδώνιο προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου κολυμβητηρίου της Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 569.105,69 ευρώ, πλέον ΦΠΑ ύψους 130.894,31 ευρώ. Στον ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό ο οποίος είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2016 προσήλθαν περισσότερες από δέκα εταιρίες και ένα μήνα μετά, τον Φεβρουάριο ανακηρύχθηκε ανάδοχος, η εταιρία «Δομική Εφαρμογή Α.Ε.» η οποία έδωσε έκπτωση της τάξης του 61% (στα 280.000 με ΦΠΑ). Χρόνος παράδοσης του νέου αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου ήταν οκτώ μήνες. Δηλαδή, στο τέλος του περασμένου Απριλίου οι εγκαταστάσεις κολύμβησης του Ποσειδωνίου έπρεπε να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους για το κοινό και για τους περίπου 1.500 αθλητές που αθλούνται εκεί καθημερινά. Ωστόσο, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά έχει εκτελεστεί το 70% με 75% του έργου και πλέον οι αρμόδιοι, από την ανάδοχο εταιρεία και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι ο κύριος του έργου, παραπέμπουν τώρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Σαββίδη, πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας «είναι σημαντικό να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση πέραν του Σεπτεμβρίου καθώς τότε καταρτίζονται τα προγράμματα των ομάδων και των διαφόρων συλλόγων. Όλοι αυτοί θα πρέπει να ξέρουν σε ποια κολυμβητήρια της πόλης θα μπορούν να αθλούνται για την περίοδο 2017-2018». Όπως τονίζει ο κ. Σαββίδης, εδώ και περίπου έναν χρόνο εκατοντάδες παιδιά τα οποία αθλούνταν στο Ποσειδώνιο αναγκάστηκαν να μετακινούνται σχεδόν καθημερινά είτε στο εθνικό κολυμβητήριο, είτε σε αυτό της Νεάπολης, υφιστάμενα, αυτά και οι οικογένειές τους, μεγάλη ταλαιπωρία». Σύμφωνα με το στέλεχος του ΕΑΚ υπολογίζεται ότι τις καθημερινές βρίσκονται στο Ποσειδώνιο περίπου 1.500 άτομα, αθλητές, φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και κοινό, πολλές κολυμβητικές ομάδες και τα σαββατοκύριακα περίπου 500 παιδιά. Επιπλέον, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο διοργανώνονται αγώνες, ενώ συχνά φιλοξενούνται εκεί και μεγάλες διοργανώσεις.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Σύμφωνα με κύκλους του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του έργου υπήρξαν πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. «Τους πρώτους δύο μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2017 είχαν γίνει κάποιες εργασίες. Εν συνεχεία και μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν από την παράδοση του έργου, οι εργασίες διακόπηκαν σχεδόν ολοσχερώς» επισημαίνει στη Voria.gr στέλεχος του ΕΑΚ. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Σαββίδης, χρειάστηκε η παρέμβαση των σωματείων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξαναξεκινήσουν οι εργασίες. «Όλες οι ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο συνέταξαν μια κοινή επιστολή την οποία απέστειλαν προς όλους, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κόμματα κ.λπ., ζητώντας την παρέμβασή τους προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Μάλιστα, είχαν ασκηθεί τέτοιες πιέσεις σε βάρος των ομάδων, ώστε τέσσερις εξ αυτών δήλωσαν ότι αποσύρουν την επιστολή. Ωστόσο, έπειτα απ’ αυτήν, παρενέβη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, μέσα στον Απρίλιο» αναφέρει ο κ. Σαββίδης. Σύμφωνα με κατασκευαστικούς κύκλους με τόσο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης (61%) ήταν αναμενόμενο το έργο να μην παραδοθεί στην ώρα του. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος μειοδότης είχε δώσει έκπτωση 50%.

Οι αιτίες της καθυστέρησης

Σύμφωνα με τη ΓΓΑ βασική αιτία της καθυστέρησης ήταν οι ατέλειες στη μελέτη του έργου. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓΑ, Αλέξανδρος Αδαμίδης στη μελέτη υπήρχαν τρεις σημαντικές αβλεψίες. «Κατ’ αρχάς δεν προβλεπόταν ποιος, που και με ποιο κόστος θα απομάκρυνε τα άχρηστα υλικά. Αυτό μας πήρε σχεδόν δύο μήνες και με επιπλέον κόστος περίπου 4.000 ευρώ. Επίσης, η μελέτη προέβλεπε επισκευή των κυκλοφορητών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν αντικατάσταση, γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση περίπου 45 ημερών και επιπλέον κόστος 15.000 ευρώ. Τέλος, η μελέτη δεν προέβλεπε τις αναγκαίες εργασίες για τον αυτοκαθαρισμό στις δύο πισίνες καθώς δεν διαθέτουν σύστημα υπερχείλισης. Έτσι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε κάποιες επιπλέον εργασίες στεγάνωσης, προϋπολογισμού περίπου 50.000 ευρώ». Ο κ. Αδαμίδης διαβεβαιώνει ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα παραδοθεί κανονικά προς χρήση στις ομάδες και στο κοινό.

Το μηχανοστάσιο

Το έργο αφορούσε την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες του κολυμβητηρίου. Όπως εξηγεί στέλεχος των ΕΑΚ κάποιος εξοπλισμός όπως μοτέρ, φίλτρα, ο πίνακας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.ά, δεν έχουν αλλαχτεί ποτέ από τότε που άρχισε να λειτουργεί το κολυμβητήριο. Επί δεκαετίες γίνονταν μόνον κάποιες πρόχειρες διορθώσεις σε επιμέρους βλάβες που παρουσιάζονταν. Ωστόσο, ο εξοπλισμός είχε υπερβεί τα όριά του. Οι αντλίες, όπως και πολλές σωληνώσεις είχαν σκουριάσει, αλλά και γενικά ο χώρος του μηχανοστασίου ήταν σε άθλια κατάσταση.

Η μόνη παρέμβαση η οποία έγινε στο κολυμβητήριο όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το 2003 όταν είχε πραγματοποιηθεί μερική ανακαίνιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς το Ποσειδώνιο ήταν Ολυμπιακό προπονητήριο. Ωστόσο, η ανακαίνιση εκείνη αφορούσε κυρίως το εξωτερικό μέρος. Ήταν επείγουσα ανάγκη η αλλαγή του «μπαλονιού» που είχε σκεπάσει τις δυο πισίνες το 1985 και ήδη έπρεπε να αντικατασταθεί από το 1996 ακόμη. Το 2003 έγινε η κατασκευή που έκλεισε τις δυο πισίνες, για την τοποθέτηση της οποίας απαιτήθηκε πασαλόμπηξη σε βάθος 22 μέτρων. Επίσης, είχαν βελτιωθεί ο φωτισμός, οι αεραγωγοί, οι σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης και είχε μπει κλιματισμός.

Παράλληλα είχαν γίνει και κάποιες εργασίες συντήρησης στο μηχανοστάσιο, αλλά περιορισμένης έκτασης. Για τις εργασίες της εκτεταμένης εκείνης αναβάθμισης το Ποσειδώνιο είχε μείνει κλειστό για περίπου δέκα μήνες, από τον Ιούνιο του 2002 έως το Μάρτιο του 2003. Ενώ για πολύ μικρότερης έκτασης εργασίες τώρα, θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το αναψυκτήριο

Μαζί με το κολυμβητήριο έβαλε λουκέτο και το αναψυκτήριο, καθώς ελλείψει κοινού ο επιχειρηματίας δεν είχε κίνητρο για να το λειτουργήσει. Σύμφωνα με στέλεχος του ΕΑΚ το προσεχές διάστημα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του αναψυκτηρίου ώστε να προλάβει να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, το Ποσειδώνιο αντιμετωπίζει και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Σήμερα υπάρχει μόνον ένας φύλακας, ενώ ως τον περασμένο Αύγουστο απασχολούνταν εκεί άλλοι δύο υπάλληλοι, ένας γενικών καθηκόντων (πρώην πρωταθλητής) κι ένας μηχανικός. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες γίνονται με εξωτερική ανάθεση, ακόμη και οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής. Η φύλαξη έχει ανατεθεί σε εταιρία security, όπως και η συντήρηση των δεξαμενών και η καθαριότητα.