Skip to main content

Πάιατ: Χωρίς προηγούμενο φέτος η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επεσήμανε πως η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή.

Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας λόγο για μια χρονιά χωρίς προηγούμενο στην πρόοδο τους.

Σε δήλωσή του, με αφορμή την ημέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή και για να διατηρήσει τη δυναμική στην οικονομική σχέση των δύο χωρών.

«Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανυπομονεί να γιορτάσει τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον εορτασμό της ημέρας ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 2021», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Μιλώντας για την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο φετινός εορτασμός, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ είπε: «Καθώς οι Αμερικανοί σκεφτόμαστε την ημέρα της ανεξαρτησίας φέτος, το κάνουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση. Και καθώς αντιμετωπίζουμε τις φυλετικές σχέσεις στη χώρα μας είναι επίσης σαφές ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί λειτουργούν. Η αμερικανική κοινωνία θα ενωθεί. Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο και θα βγούμε πιο δυνατοί στο τέλος. Ένα από τα μαθήματα της πανδημίας είναι ότι οι διεθνείς συνεργασίες μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα ανεξαρτησίας μέσω εκδηλώσεων και δρώμενων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί της ετήσιας δεξίωσης της 4ης Ιουλίου στην κατοικία του πρέσβη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενη, όπως αναφέρει, στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19.

Από την 1η έως τις 5 Ιουλίου, το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι φωτισμένο στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, κόκκινο, λευκό και μπλε, διατηρώντας την αμερικανική παράδοση του φωτισμού του νυχτερινού ουρανού στις 4 Ιουλίου. Ομοίως θα φωτιστεί το Σάββατο το ιστορικό κτίριο YMCA της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ ενημερώνει πως αξιοποίησε τα χρήματα που θα χρησιμοποιούσε για τις δεξιώσεις και δώρισε γεύματα στις ελληνικές ΜΚΟ «Αποστολή» και «Κιβωτός του Κόσμου» στην Αθήνα, και «Φάρος του Κόσμου» και το συσσίτιο της Ιεράς Εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, το Σάββατο 4 Ιουλίου στη 1:00 μ.μ. θα μεταδοθεί ένα ένα εικονικό «πάρτι» διάρκειας μίας ώρας στη σελίδα στο Instagram της πρεσβείας των ΗΠΑ.